Uniek woonhuis Villa Henny in Huis ter Heide zoekt nieuwe bewoners

Villa Henny, Huis ter Heide Architect Robert van ’t Hoff, Foto: Friso Keuris

Het Iconic Houses Netwerk, dat informatie over 150 moderne museumwoningen van over de hele wereld op haar website bijeenbrengt, heeft een nieuwe rubriek. Icons for Sale staat in het teken van wooniconen uit de 20ste-eeuw die te koop staan. Villa Henny in Huis ter Heide is er zo één. De unieke vrijstaande villa uit 1915-1916 gebouwd naar ontwerp uit 1914 van Robert van ’t Hoff, ontbreekt in bijna geen enkel overzichtswerk van de 20ste-eeuwse architectuur. Ook staat het in de ‘Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg’ uit 1990. 

De plastisch gegroepeerde massa’s en dominerende horizontale lijnen zijn geïnspireerd op Frank Lloyd Wright’s Prairie Style huizen en het is één van de vroegste voorbeelden van betonskeletbouw bij woonhuizen. De huidige bewoners hebben Villa Henny 40 jaar lang zorgvuldig onderhouden, waardoor het rijksmonument, na ruim 100 jaar nog steeds straalt.

Twee van de grootste vijanden van moderne woonhuizen zijn achterstallig onderhoud en leegstand. Helaas zijn eigenaren maar al te vaak niet in staat om het noodzakelijke onderhoud financieel op te brengen; en als huizen leeg staan, gaat hun conditie snel achteruit. In beide gevallen zijn huizen gevoelig voor verval, het weer en vandalisme. Dit is waar Iconic Houses wil helpen met de nieuwe rubriek Icons for Sale. De rubriek toont architectonische parels uit de 20ste-eeuw die te koop zijn en die ontworpen zijn door architecten van het hetzelfde kaliber als die van de museumwoningen op haar website, zoals Richard Neutra, Gerrit  Rietveld of Le Corbusier.

Op zoek naar zorgzame eigenaren, om de periode van leegstand te voorkomen of zo kort mogelijk te houden en uitsluitend bedoeld om kopers en verkopers van moderne huizen op wereldwijde schaal bij elkaar te brengen. Deze huizen hebben actieve, geïnformeerde en enthousiaste eigenaren (of huurders) nodig om te overleven. Deze nieuwe service – de enige met een wereldwijd bereik – is bedoeld om de tijd dat iconische huizen op de markt zijn te verkorten en hen snel de zorgzame, betrokken eigenaren te bezorgen die ze verdienen.

Kijk voor meer informatie op: www.iconichouses.org/icons-for-sale