Naar aanleiding van telkens terugkerende politieke onrust bij nieuwbouwplannen in de historische binnenstad, verleende de Dienst Stadsontwikkeling van de gemeente Amersfoort het bureau FlexusAWC – vanuit haar expertise op het terrein van historische binnensteden – de opdracht het ruimtelijk beleid ten aanzien van het beschermd gezicht van de binnenstad te onderzoeken. Met name het bestemmingsplan en de welstandsnota zouden onderzocht moeten worden, alsmede enkele recente bouwprojecten die onder het regime van het bestaande instrumentarium zijn gerealiseerd.
Uit een quick scan van de transformaties in het beschermd gezicht bleek zonneklaar dat de historische binnenstad dicht tegen een verzadigingspunt aan zit wat betreft ‘gebiedsvreemde’ ruimtelijke ingrepen. Een grondige analyse van het bestemmingsplan en de welstandnota met behulp van een lijst van zogenaamde ‘ideaaltypische beleidsdoelstellingen’ voor een beschermd stadsgezicht van dit type maakte bovendien duidelijk dat dit instrumentarium op onderdelen tekort geschoten heeft.
Aan de hand van enkele casestudies van gerealiseerde projecten in de binnenstad konden scherpe conclusies getrokken worden over de werking van het instrumentarium in de praktijk. Hieraan gekoppeld is een reeks van concrete aanbevelingen voor aanscherping van het instrumentarium.
Een belangrijke toegift van het onderzoek was de conclusie – op grond van vergelijkend internationaal onderzoek – dat de ring van Muurhuizen in zijn ruimtelijke opbouw en gaafheid internationaal zó uniek is, dat een UNESCO-aanvraag gerechtvaardigd zou zijn.
Amersfoort is nu doende met de actualisatie van het bestemmingsplan voor de binnenstad.
Geef een reactie