Inzichtelijk maken van duurzaamheid bij herbestemming

Ingezonden bericht Wessel de Jonge Architecten

De markt vraagt steeds vaker om verifieerbare uitspraken over duurzaamheid van herbestemming. Vooral bij waardevolle architectuur blijkt dit lastig. Hergebruik van bouwmaterialen is een positief aspect, maar het energiegebruik blijft meestal hoog als de voorkeur bestaat om de karakteristieke gevel te handhaven. Hoe kan de verbetering die desondanks gerealiseerd is om een gebouw energiezuiniger te maken inzichtelijk gemaakt worden?

In het onderzoek ‘Duurzaam verbeterd!’, naar een bepalingsmethode voor duurzaamheid van herbestemming van karakteristieke gebouwen is de nieuwe energieprestatie maatregelen index (EMI) gekoppeld aan de bestaande methode GPR Gebouw. Deze EMI is een bijlage bij de nieuwe norm voor de bepaling van de energieprestatie van gebouwen. De methodiek is getest op zes proefprojecten.

Deze methode blijkt een goed beeld op te leveren van de inspanning die gepleegd is, of kan worden, om een gebouw met behoud van z’n karakteristieke eigenschappen energiezuiniger te maken. De methode is geschikt voor diverse functies zoals woningen, kantoren en scholen.

Dit onderzoek is opgezet door Wessel de Jonge architecten in samenwerking met Climatic Design Consult en ondersteund door het Herbestemmingsteam. Er is een bijdrage geleverd door: BOEi, Van Nelle Ontwerpfabriek BV, W/E adviseurs en Bierman Henket architecten.

De EMI zal met ingang van 2012 worden geïntegreerd in GPR 4.2. Daarnaast zijn de suggesties voor extra punten voor monumenten en de verlengde levensduur van materiaal in overweging genomen.

Meer informatie? Kijk op www.duurzaamverbeterd.nl