Kadaster wil historische kaarten vernietigen

Ongeveer 3,5 miljoen kaarten, zo’n 1200 strekkende meter archief van het Kadaster; Henk Deys uit Rhenen en René van der Schans uit Bennekom willen dat ze bewaard blijven. Het Kadaster heeft het plan opgevat de kaarten als digitale scans bewaren en de originelen vernietigen. Een juridische strijd via de rechtbank in Utrecht en de Raad van State om de hulpkaarten te behouden, is op niets uitgelopen. Hun hoop is nu gevestigd op een actie van een medestander, prof. dr. Frank Keverling Buisman uit Velp, oud-archivaris van het Gelders Archief. Hij wil voor elkaar krijgen dat de kaarten worden ondergebracht bij de regionale historische centra van Nederland.

  1. Belachelijk om deze schat te vernietigen, bewaar het dan tenminste tot er iemand de noodzaak van inziet dit te bewaren en dan kan redden wat er nog te redden valt.
    Marko.

  2. Digitaliseren is een MUST! Juist om ZO de originele kaarten “uit de oudheid” veilig op te kunnen bergen in het archief. Juist ZO blijven ze historisch bewaard voor ver, o zo ver van NU…..voor later. Kost het godsamme deze suffige Kadaster-ambtenaren zo veel moeite om het BELANG van dit historisch materiaal in te zien? Een ambtenaar zal “het” ook NOOIT voor elkaar krijgen om ‘ns z e l f s t a n d i g na te gaan denken! Opmerkelijk om ze dan ook vooral bij “de” politie tè vaak tegen te komen……..

  3. Pfoe, ik ben ook niet zo van de school ‘alles digitaliseren’ en dan weg ermee. Eerder van ‘sla het nog maar eens 15 jaar goedkoop op en kijk er dan opnieuw naar’. We overschatten hoe ver we met de techniek zijn. Die is nog heel pril en kwetsbaar. Er gaat nog zo veel veranderen.

    Ik denk wel eens aan die youtube filmpjes die we acht jaar terug maakten. Een klein brokkelig beeld dat nu, door de overvloed van filmpjes in HD kwaliteit bijna niet meer toonbaar is.

    Dikke kans dat zoiets voor het digitaliseren van tekeningen niet veel anders zal zijn. Dan zitten we over 10 jaar met slechte scans die voor de toekomstige manier van werken misschien totaal onbruikbaar zullen blijken te zijn.

  4. Ik vind dit eigenlijk een verantwoordelijheid voor het Nationaal Archief, of een andere nationale instantie. Dit is gemeenschappelijk Nederlands erfgoed , dat een historische overgang betekende in de vastlegging van ons land. Vergelijkbaar met de uitvinding van het schrift of de boekdrukkunst.

    Mochten deze instanties het niet zien als hun taak, of niet beschikken over een budget, kan er dan een stichting worden opgericht die via crowdfunding dit in samenwerking met bijv. het Nationaal Archief dit weet te bereiken?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.