Kom binnen in de mooiste historische huizen en interieurs

De Gouden Salon in Huis Barnaart in Haarlem (foto: Arjan Bronkhorst)
Gesponsord

Altijd al binnen willen kijken bij de 18e-eeuwse Friese adel in Leeuwarden? Of ervaren hoe het was om te wonen in een van de mooiste grachtenpanden van Amsterdam? Het kan in de museumhuizen van Hendrick de Keyser Monumenten

Elk tijdvak kent ze: iconische huizen. Huizen die bij de bouw al heel bijzonder waren en nu – soms eeuwen later – al helemaal. Hendrick de Keyser Monumenten, de nationale monumentenorganisatie, bezit de meest bijzondere historische huizen van ons land. Die worden behouden door ze te gebruiken. Je kunt er wonen, werken, een feestje vieren of zelfs overnachten. En een aantal huizen is te bezoeken als museumhuis.

In deze museumhuizen beleef je 500 jaar nationale woongeschiedenis. Van de knusse bedstee in een authentiek koopmanshuis uit 1624, tot een feest van herkenning in de typische jaren ’50 doorzonwoning uit de periode van de wederopbouw.

Huis Polman, Karwijhof 20, Nagele
De knusse jaren ’50 keuken in Huis Polman in Nagele (foto: Arjan Bronkhorst)

En elk huis heeft een andere bouwstijl. Van een prachtige Jugendstil villa in het groen tot een indrukwekkende Buitenplaats in Lodewijk stijlen. Van een eigenzinnig huis in de stijl van het Nieuwe Bouwen in Utrecht, tot een Haarlems stadspaleis in de Empire stijl die kwam overwaaien uit Frankrijk ten tijde van Napoleon.

Kom je op bezoek in de museumhuizen, voel je dan vooral thuis! En beleef het huis echt, zoals de bewoners en hun bezoek dat ook deden. Gluur dus zeker even in de kasten, open laatjes en geheime deuren, drink een kop thee aan de keukentafel of doe een dutje in de bedstee. Speel gezellig een spelletje kaarten in de Gouden Salon in Huis Barnaart, of probeer de pruik van de heer des huizes in Huis Van Eysinga. En terwijl je verder door het huis dwaalt, vertelt de audiotour je alles over het huis, de geschiedenis en de bewoners.

Ook voor kinderen zijn de museumhuizen een belevenis. Zij ervaren hoe het was om er als kind te wonen. En ontdekken alle geheimen van het huis met een heuse speurkleurplaat.

In een aantal museumhuizen – Huis Van Ravesteyn in Utrecht, Huis De Quack in Den Haag, Huis Polman in Nagele en Huis Bonck in Hoorn – kun je ook langer verblijven; ze zijn ook te boeken als vakantiehuis. Je geniet er in een bijzondere historische en architectonische setting van modern comfort en mooie verhalen.

Wil je je verwonderen over, en genieten van onze nationale woongeschiedenis? Kom dan op bezoek en bel aan!

Bekijk alle huizen op de website.