Kritiek op plannen Bouwloods Sint-Jan neemt toe: ‘Erfgoed overstijgt belang Nederlandse landsgrenzen’

cc by sa 3.0
Sint Janskathedraal Den Bosch. Foto: Beckstet via wikimedia

Een vijftiental hoogleraren en (erfgoed-)directeuren laten in een brief aan het kerkbestuur weten bezorgd te zijn over de plannen met de Bouwloods naast de Sint-Jan in Den Bosch. 

“Het bewaren en exposeren van deze kunstwerken direct bij de kerk en zelfs op de plaats van de daar historisch gevestigde bouwloodsen is uniek en niet alleen in Nederland”, schrijft prof. dr. Jos Koldeweij, emeritus hoogleraar Kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen Radboud Universiteit, namens de specialisten. 

“Met klem bepleiten wij behoud, zorgvuldig beheer en vooral ook de museale presentatie van dit erfgoed dat het belang van de parochie, de stad, het bisdom en de Nederlandse landsgrenzen verre overstijgt.”

Gezicht op de Sint-Janskathedraal in Den Bosch
Gezicht op de Sint-Janskathedraal in Den Bosch Foto: RCE via Wikimdia CC BY-SA 4.0

Streep door de museumplannen

In een artikel van het Brabants Dagblad (18-3-21) vertelde vice-voorzitter Jan Pommer van het kerkbestuur dat er een streep gaat door de museumplannen. De Bouwloods naast de kerk, waar nu de kerkcollectie te zien is, zal deels behouden blijven, maar vooral een informatie- en bezoekerscentrum worden die ook commercieel verhuurd kan worden.

Stichting ’s-Hertogenbossche Monumentenzorg en het Cuypersgenootschap reageerden geschrokken. Zij riepen het kerkbestuur op om Museum De Bouwloods ‘met élan en enthousiasme’  te behouden en ontwikkelen tot museum en bezoekerscentrum voor de kathedraal. Lees meer…