Erfgoedplatform lanceert campagne: Erfgoed is van ons allemaal!

Onder dat motto lanceert het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 vandaag een campagne, die laat zien hoe belangrijk erfgoed voor mensen is. Juist in coronatijd, waarin een vakantiereis of bioscoopbezoek er niet in zit, heeft iedereen de eigen omgeving opnieuw ontdekt. En daarmee ook het erfgoed, dat die omgeving kleurrijk, divers en waardevol maakt.

Erfgoed zijn de zaken die wij met zijn allen belangrijk vinden om door te geven aan onze kinderen. Mooie steden en dorpjes, bijzondere landschappen of verhalen en tradities lijken gewoon, maar dat is het niet: ze zijn buiten-gewoon. En daarom moeten we het koesteren en erin investeren! 

Filmpjes

Het platform stuurde geschiedenisvlogger Jochem Boodt door het hele land op pad. In acht korte filmpjes zien we hoe mensen van Eext tot Weesp en Tilburg het erfgoed in hun eigen omgeving nog meer zijn gaan waarderen. Iedere week lanceren we twee nieuwe video’s. Bekijk en verspreid ze via de social media kanalen van de leden van het Erfgoedplatform, via Twitter, Instagram en YouTube.

Deze campagne laat zien hoe de hele samenleving erfgoed waardeert. De platformleden gaan de filmpjes via hun socials en netwerken de komende weken breed over het land verspreiden. Zodat de erfgoedliefde iedereen bereikt, en ook in Den Haag doorklinkt waarom investeren in de toekomst van erfgoed een must is!

Inhoudelijke boodschap aan de informateur

Aan de informateur en de politiek heeft het Erfgoedplatform overgebracht wat er in het regeerakkoord moet staan om ons erfgoed te behouden en het een proactieve rol te laten spelen bij de ontwikkeling van een sterk veranderende, kwalitatief hoogwaardige leefomgeving. We sluiten daarbij aan op en verwijzen naar de inbreng van de FIM (Federatie Instandhouding Monumenten) en van IPO (Interprovinciaal Overleg).

Lees HIER meer over de campagne en de inbreng voor het regeerakkoord
Contact: Kunsten ’92, Heleen Alberdingk Thijm, heleen@kunsten92.nl

Wat is het Erfgoedplatform?

Het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 is een informeel samenwerkingsverband om de positie en het belang van erfgoed te versterken. De leden komen een aantal keer per jaar bijeen om de actualiteiten binnen hun organisaties en bredere maatschappelijke tendensen die raken aan erfgoed door te nemen.  Men komt ook tussentijds bijeen wanneer maatschappelijke en politieke actualiteiten vragen om een actie of reactie. De platformleden houden elkaar op de hoogte over interessante ontwikkelingen die de aandacht van het Erfgoedplatform behoeven.

Aan de wieg van het platform staat Kunsten ’92, de belangenorganisatie voor de hele kunst-, cultuur-, erfgoed en creatieve sector. In 2009 bleek dat ook de erfgoedsector behoefte had aan een gezamenlijke lobby en zijn enkele aangesloten erfgoedorganisaties bijeengekomen in een eigen platform. Inmiddels bestaat het Erfgoedplatform uit leden vanuit alle erfgoeddisciplines: roerend en onroerend materieel erfgoed, als ook immaterieel erfgoed.

De jaarlijkse BNG Bank Erfgoedprijs als stimulering voor goed gemeentelijk erfgoedbeleid is een van de initiatieven van het Erfgoedplatform, evenals het Europees Erfgoedjaar 2018. Bij verkiezingen zijn beleidsagenda’s over erfgoed opgesteld: zo heeft het Erfgoedplatform bijvoorbeeld een flyer voor de Gemeenteraadsverkiezingen van 2018 opgesteld en recent een Erfgoedagenda met de belangrijkste urgenties voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021. In mei 2021 lanceerde het platform de campagne, Erfgoed is van ons allemaal. Lees daarover hier meer.

LEDEN ERFGOEDPLATFORM VAN KUNSTEN ’92

Met de volgende organisaties uitgebreid tot het Erfgoedplatform Plus (t.b.v. Europees Erfgoedjaar):