Landgoed Ockenburgh heeft nieuw bestuur

cc by sa 3.0
Ockenburg. Foto: Vera de Kok via wikimedia

Vanaf begin januari 2021 is het bestuur van Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh uitgebreid met enkele nieuwe leden. Karin Zwinkels, oud-wethouder van Westland, neemt het stokje over van Petra Brekelmans die sinds 2012 de drijvende kracht was achter de burgerparticipatie-aanpak om Ockenburgh te redden.

Zwinkels wordt de nieuwe voorzitter. Daarnaast treden als nieuwe bestuursleden aan Nienke Smidtman, programma coördinator bij HIVOS, die in het bestuur verantwoordelijk zal voor de fondsenwerving, en Len Middelbeek, in het verleden werkzaam bij het NOS Journaal en RTL Nieuws, voor de communicatie. Peter Vorstermans (penningmeester) en Guus Pieters (gebouwen/tuinen/milieu) zullen aanblijven als bestuurders. Nancy Schade was de secretariële ondersteuner van het bestuur en zal nu als secretaris doorgaan. Met het aantreden van een (deels) nieuw bestuur begint voor Ockenburgh een nieuwe fase.

Na jaren waarin het activeren van mensen en het combineren van vrijwilligersinzet met professionele inzet centraal stonden, gaat de Stichting zich nu richten op consolidatie en een verdere uitbouw van haar activiteiten, samen met Villa Ockenburgh BV, opgericht in mei 2020. De eigenaren Leon Harinck en Raymond Talsma, werkten de afgelopen zestien jaar aan het succes van Cateringbedrijf House of Lords. Ze hebben veel ervaring met kleine en grote partijen en werkten de afgelopen jaren al aan ruimte waar mensen werden opgeleid. De stichting zocht een partner met ambities om ‘sociaal en inclusief ondernemen’ de nieuwe norm te maken en daarmee was de ‘match’ gemaakt. 

Restaurant Villa Ockenburgh werd op 15 september geopend. Naast het vaste personeel worden in de keuken van de kas leerlingen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt voorbereid voor een plek op die arbeidsmarkt. Vrijwilligers van SHBO blijven hun tuinen bestieren en zorgen voor een steeds breder belevingsprogramma aan culturele evenementen.

Afzwaaiend voorzitter Petra Brekelmans zal zich ‘naar de achterbank’ te verplaatsen en zich vooral richten op het verwerven fondsen om de bestaande en toekomstige activiteiten veilig te stellen. Haar onvermoeide inzet om van het burgerinitiatief een succes te maken heeft ertoe geleid dat Ockenburgh kon uitgroeien tot de prettige plek die het hopelijk na de coronacrisis weer zal zijn, waar het genoeglijk verblijven is, waar bezoekers kunnen genieten van de culinaire aanbiedingen in het restaurant en van de talrijke culturele activiteiten die voor 2021 gepland staan. Met een nieuw bestuur zullen professionals en vrijwilligers zich ook in de toekomst blijven inzetten voor het behoud van Ockenburgh als inspirerende verbindingsplek in de buurt.