Leerlingen Schravelant onderzoek Brandersverleden

Op vrijdag 25 januari gaan zo’n honderd leerlingen van lyceum Schravenlant in het kader van het project “Erfgoedspoor” op ontdekkingstocht naar het Schiedam van 250 jaar geleden. De leerlingen bezoeken onder meer het Zakkendragershuisje, molen De Vrijheid, branderij De Tweelingh en borrelmuseum / jeneverie ’t Spul. Zij gaan de geschiedenis zelf beleven.

Alle plekken die door de leerlingen uit de tweede klassen van het lyceum Schravenlant worden aangedaan hebben van doen met de rijke historie van de Schiedamse jenever. Tijdens hun bezoek aan “De Tweelingh” worden zij rondgeleid in de nog steeds in bedrijf zijnde branderij van de familie Jansen en het bijbehorende museum. In ’t Spul nemen zij de oude gereedschappen ter hand en tonen filmbeelden het distilleerproces. Maar het blijft niet bij luisteren en kijken alleen. Bij het zakkendragershuisje branden op straat houtvuurtjes en worden de leerlingen opgewacht door de deken en enkele kloeke leden van het zakkendragersgilde. Die laten hen ervaren hoe het was in vroeger tijden, met kapzak maar zonder mobieltjes. In de winterkou gaan zij zelf het graan in balen scheppen, opzetten, van boord sjouwen en door de stad slepen. Maar eerst verzamelen zij zich onder klokgelui bij de smakbak om het werk door dobbelen te verdelen. Ook de molenaars van De Vrijheid, één van de hoogste historische molens ter wereld, hebben genoeg te doen voor hun nieuwe “knechtjes”. Ze zullen er achter komen dat een lui-jongen geen tijd had om te luieren!

De dertien- of veertienjarige leerlingen proefden in het afgelopen lustrumjaar ‘klaarwater’, ’s werelds eerste geheel alcoholvrije jenever, voor de gelegenheid gemaakt door ‘t Spul. Dit jaar gaan zij voor het eerst onderling de strijd aan om de door het Anthonisgilde (anno 1465) ingestelde grote brandersbeker. Onder meer moeten zij zelf de molen De Vrijheid kunnen kruien en ruikend de kruiden die in de jenever gebruikt worden herkennen.

Erfgoedspoor: Boek dicht en klas uit!
Erfgoedspoor biedt leerlingen van 8 tot en met 15 jaar een doorgaande lijn erfgoededucatie, waarbij scholen een meerjarenafspraak aangaan met de erfgoedinstellingen om hen heen. Archief, historische vereniging, museum en beheerders van monumenten bieden binnen dit traject onderwijsprojecten aan die een bijzondere invulling geven aan vakgebieden als geschiedenis en aardrijkskunde. Het Erfgoedhuis is coördinator van Erfgoedspoor en draagt zorg voor de kwaliteit van het aanbod. Van buiten leren is het kenmerk van Erfgoedspoor, ons motto luidt dan ook: Boek dicht en klas uit!

Persbericht Erfgoedhuis Zuid-Holland