‘Maak met ENCI Maastricht niet zelfde fout als met Heerlens mijnerfgoed’

Het ENCI-complex te Maastricht: groeve en fabrieksinstallaties Foto: Sander Spek via wikimedia CC BY-SA 3.0

Maak met het ENCI-complex in Maastricht niet dezelfde fout als met het mijnerfgoed rond Heerlen. De roep om een groot deel van de fabriek tot rijksmonument te verklaren klinkt van diverse kanten, meldt de Limburger.

Vorig jaar vertrok ENCI onverwachts van het fabrieksterrein. Erfgoedliefhebbers vrezen nu dat het complex hetzelfde lot te wachten staat als het Limburgse mijnverleden, waar nog maar weinig van over is.

Volgens Erfgoedvereniging Heemschut en Werkgroep Industrieel Erfgoed Limburg zijn meer dan de helft van bijna twintig bouwwerken en installaties op het fabrieksterrein zo bijzonder dat ze behouden moeten blijven.

Heemschut: “De ENCI (Eerste Nederlandse Cement Industrie) heeft met de levering van bouwmaterialen een cruciale rol gespeeld in de wederopbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. We zijn bang dat door sloop opnieuw een stukje Limburgse en Nederlandse industriegeschiedenis verloren gaat.”

In Februari j.l. dienden de twee erfgoedorganisaties daarom een verzoek in bij demissionair minister Ingrid van Engelshoven van OCW om van het ENCI-complex een rijksmonument te maken.

Strijp-S in Eindhoven. Foto: Peter Beekmans via wikimedia CC BY 2.0

De erfgoedorganisaties hopen dat het ENCI-gebied zich door de monumentenstatus kan ontwikkelen in de stijl van C-Mine in Genk of Strijp-S in Eindhoven. “We willen de minister lokken met voorbeelden hoe het kan worden. We laten haar zien welke kansen er zijn,” vertelde Jan van Susante van Heemschut aan 1Limburg.