Links op de foto: Karel Loeff, moderator, in het midden winnaar Ruth Bakkenes (Werkgroep Oeffelt en Loerangel), rechts minister van Engelshoven, links achter Willem Kuijp Foto: Maarten Mooijman

Minister reikt eerste Erfgoedvrijwilligersprijs uit

De winnaar van de nieuwe Erfgoedvrijwilligersprijs is bekend: Werkgroep Oeffelt en Loerangel van Stichting Landschapsbeheer Boxmeer. Onder leiding van Laetitia Griffith selecteerde de onafhankelijke jury drie finalistenteams uit de 67 inzendingen, waar het publiek vervolgens online op mocht stemmen. Op 4 december nam Ruth Bakkenes, namens zijn werkgroep, de cheque van 10.000 euro in ontvangst van minister Ingrid van Engelshoven van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De uitreiking vond plaats in de Koninklijke Schouwburg (Nationaal Theater) Den Haag. 

Erfgoedvrijwilligersprijs

De Erfgoedvrijwilligersprijs werd dit jaar in het leven geroepen door minister Ingrid van Engelshoven van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Stichting Nederland Monumentenland droeg zorg voor de organisatie.

Minister Van Engelshoven: “De erfgoedsector kan niet zonder vrijwilligers. Dankzij hun enthousiaste inzet wordt erfgoed behouden voor toekomstige generaties en bekender bij een groter en meer divers publiek. Fantastisch dat bij de finalisten ook een organisatie zit die zich op jongeren richt. Deze prijs is zeer verdiend en ik hoop dat hiermee nog meer mensen geïnspireerd raken om vrijwilliger te worden.”

Juryoordeel

Juryvoorzitter Laetitia Griffith: “Wij feliciteren het vrijwilligersteam Werkgroep Oeffelt en Loerangel met deze mooie prijs. De jury nomineerde dit team als finalist omdat de vrijwilligers een hecht en divers team vormen, dat zich al sinds 2009 inzet voor het behoud van het immateriële erfgoed van het Maasheggenvlechten. In weer en wind houden zij dit eeuwenoude ambacht in stand door de handen uit de mouwen te steken. Zo geven zij dit door aan volgende generaties.”

Prijzen en ‘runners-up’

De hoofprijs van 10.000 euro is voor de helft vrij te besteden aan bijvoorbeeld teamactiviteiten. De andere helft wordt besteed ter bevordering van kennisoverdracht op het gebied van het vrijwilligerswerk van de eigen organisatie. De twee andere finalistenteams waren: Erfgoedbènde (vrijwilligers die vanuit Erfgoed Brabant op een originele en laagdrempelige wijze Brabants cultureel erfgoed op de kaart zet voor jongeren) en Erfgoed Gezocht (vrijwilligers die de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug hebben afgespeurd op hoogtekaarten om nog onontdekt archeologisch erfgoed zoals grafheuvels en karrensporen in kaart te brengen). Deze teams ontvingen elk een cheque ter waarde van 5.000 euro, met een gelijke bestedingsopdracht.

Winnaar

Werkgroep Oeffelt en Loerangel van Stichting Landschapsbeheer Boxmeer is een vrijwilligersteam van 30 personen dat zich al sinds 2009 inzet voor de ontwikkeling en het beheer van het unieke Maasheggen Unesco MAB landschap, gelegen in het noordoosten van Brabant. Vertegenwoordiger namens het team Ruth Bakkenes: “Het is echt een geweldige prijs die we goed kunnen gebruiken. We werken veel met scholen en kinderen; die educatie willen we graag uitbreiden. Daarnaast kunnen we nu nieuw gereedschap, handschoenen en petten aanschaffen. We kopen ook vaak stukken heg op van boeren die wij duurzaam blijven beheren. Maar allereerst kopen we een lekker stuk vlaai!”