Mogelijk toch behoud Dreyeroord, Oosterbeek

Foto via: Stichting Behoud WO2 Erfgoed Gelderland

Mogelijk blijft het voormalige hotel Dreyeroord in Oosterbeek of een deel daarvan toch behouden. In en rondom dit pand werden tijdens operatie Market Garden in September 1944 zeer zware gevechten uitgevochten tussen de Britse luchtlandingstroepen en Duitse SS eenheden.

De plannen van de projectontwikkelaar Amvest en exploitant Het Gastenhuis om het 170 jaar oude pand te slopen ten behoeve van nieuwbouw hebben in het afgelopen jaar tot zeer veel commotie geleid. Niet alleen spraken landelijke erfgoedorganisaties, musea als Airborne Museum Hartenstein en de Britse Ambassadeur in Nederland zich openlijk uit tegen sloop. Ook werd een online petitie voor behoud al bijna 20.000 keer van over de hele wereld ondertekend.

Deze commotie resulteerde vorige jaar al in uitgebreid archeologisch onderzoek rondom het voormalige hotel in opdracht van de gemeente Renkum. De gemeente had hier in eerste instantie laconiek over gedaan. Volgens hen was er niks (meer) te vinden op het terrein. Al snel is anders gebleken hoewel de officiele resulaten van dit onderzoek nog niet openbaar zijn gemaakt. Volgens een bron “kwam Market Garden letterlijk naar boven” bij de opgravingen.

Nu lijken ook projectontwikkelaar Amvest en het Gastenhuis zich bewust te zijn van het belang van Dreyeroord en de tastbare geschiedenis die het pand vertegenwoordigd. Zij hebben betrokken partijen uitgenodigd voor een presentatie van herziene bouwplannen voor het voormalige hotel. Verdere details zijn nog niet bekend gemaakt maar de verwachtingen zijn hooggespannen. De stichting Behoud WO2 Erfgoed Gelderland spreekt de hoop uit dat Dreyeroord behouden mag blijven als herinnering aan de zware gevechten tijdens de Slag om Arnhem en de grote offers die zijn gebracht voor onze hedendaagse vrijheid. Een vrijheid die ook in de tegenwoordige tijd nog altijd niet vanzelfsprekend blijkt.

De online petitie voor behoud van Dreyeroord vind men hier; www.thepetitionsite.com/nl-nl/767/071/787/behoud-dreyeroord-oosterbeek-save-the-white-house-oosterbeek/