Monumentale AKU fontein in Arnhem blijft behouden

AKU-fontein op het Gele Rijdersplein, Arnhem. Foto: Brouwer & Brouwer via akufontein.nl.

Dankzij de jarenlange inzet van erfgoedbeschermers blijft de monumentale AKU-fontein in Arnhem behouden. De gemeenteraad heeft deze weke besloten dat het monument met spoed moet worden opgeknapt.

Het college was van plan om het monument uit de jaren 60 op te knappen, de pergola te verhogen en een half verdiepte fietsenstalling eronder aan te leggen. Volgens de erven van de ontwerpers maakte dit plan het monument kapot en ook Heemschut reageerde verontwaardigd: “Je gaat geen top honderd monument pakken om er een fietsenstalling in te proppen. Dat is geen restaureren: dat is aanpassen.”

AKU-fontein

De AKU-fontein is in 1961 geplaatst, ontworpen door de architect Henk Brouwer (1920-1974) en geschonken door Algemene Kunstzijde Unie (AKU), ter gelegenheid van haar 50-jarig bestaan, aan de stad Arnhem. De AKU is een voorloper van het huidige bedrijf AkzoNobel. Het kunstwerk bestaat uit een fontein in een blauw gekleurd bassin. Middenin staat een sokkel met daarop het beeld ‘Libelle’ van de kunstenaar Shinkichi Tajiri. Daarnaast staat een overdekte galerij met centraal een patio met zitbanken.