Blog: Naar een jaarlijkse restauratiebeurs?

‘Tout’ monumentenland
Vandaag (donderdag) is de restauratiebeurs weer van start gegaan. Als ik het goed beluister is ’tout’ monumentenland de komende dagen in Den Bosch aanwezig of loopt daar wel even binnen om te zien wat de tweehonderd exposerende bedrijven en organisaties aan nieuwigheden te bieden hebben.

Gedurende drie dagen zijn er lezingen, debatten, workshops en presentaties rondom thema’s als ambacht, duurzaamheid en Momo. Organisaties als de Rijksdienst, het Restauratiefonds en de Federatie Grote Monumentengemeenten presenteren zich op het kennisplein. De restauratiebeurs is uitgegroeid tot dé pleisterplaats voor de monumentenbranche. Er zijn weinig andere plekken waar we zoveel lot- en branchegenoten tegen kunnen komen.

Reuvensdagen
In een aanpalende sector, de archeologie, worden al sinds jaar en dag de zogenaamde “Reuvensdagen” georganiseerd, een jaarlijks tweedaags congres met een wetenschappelijke grondslag waar ’tout’ archeologisch Nederland elkaar tegenkomt en zich laat voorlichten over de laatste stand van zaken in de archeologie. Hoogtepunt van het informele gedeelte vormt het muziekfestival ‘Archeorock’ waar de archeologen elkaar tonen dat zij ook op het podium aardig uit de voeten kunnen.

Zo ver is het met de restauratiebeurs nog even niet. Maar het belang van een regelmatig terugkerend evenement waar we elkaar gedurende een paar dagen in een wat minder formele setting tegen kunnen komen is denk ik niet te onderschatten. Het is nuttig, gezellig, en zet onze sector als samenwerkend geheel goed op de kaart. En daar moeten we het, als we de plannen van de staatssecretaris moeten geloven, de komende jaren meer en meer van hebben.

Alterneren
Wat mij betreft gaan we dus (sorry Jan) naar een jaarlijkse restauratiebeurs of verzinnen we nog een ander tweejaarlijks vak-evenement dat we, net als de EK en de WK, laten alterneren. Misschien komen we elkaar de komende dagen in Den Bosch tegen en kunnen we het er informeel nog even over hebben.

Herbert-Jan Hiep is redacteur van de Erfgoedstem.
Ook een blog schrijven? redactie@erfgoedstem.nl