Onbekend maakt onbemind. Maar dat is niet terecht. Terwijl in Nederland een toenemende belangstelling is voor gebouwen en objecten die beschouwd worden tot industrieel erfgoed. Dat geldt helaas niet voor de prachtige industriële objecten van Nederlandse origine welke zich nu nog in Indonesië bevinden. De Federatie Industrieel Erfgoed Nederland wil een lans breken voor dit erfgoed door een drietal conferenties te organiseren rond dit thema en daarmee dit erfgoed op de kaart te zetten en een bijdrage te leveren tot het behoud ervan.
De eerste conferentie gaat over de suikerindustrie in Indonesië. Op Java in Indonesië zijn eind 1800 begin 1900 ruim 200 suikerrietfabrieken gebouwd. Deze fabrieken vormden met elkaar de Nederlands Indonesische suikerindustrie, ooit het grootste agro industriële complex in Azië waarin 1,4 miljoen arbeiders werkzaam waren. In de fabrieken hebben alles bij elkaar mee dan duizend grote stoommachines gestaan o.a. geleverd door Stork, Werkspoor en Feyenoord. Op dit moment zijn nog enkele van deze fabrieken in vrijwel originele staat operationeel. Bij deze fabrieken rijden zelfs nog stoomlocomotieven die het suikerriet vanaf de velden naar de fabriek transporteren. Er is geen twijfel over dat dit de enige fabrieken ter wereld zijn uit het tijdperk van de industriële revolutie die nog operationeel zijn en in originele staat.
De suikerindustrie in Indonesië
Datum: 25 oktober 2013
Plaats: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Amersfoort
13.30 Opening
13.45 De ontwikkeling van de suikerindustrie in Indonesië “Sugar yesterday was what oil is today”. Met deze prikkelende stelling neemt Roger Knight ons mee en schetst de ontwikkeling van de suikerindustrie in Indonesië. Destijds een van de grootste producenten en exporteurs van suiker ter wereld.
14.30 documentaire “Pabrik Gula Olean, levend industrieel verleden”. De documentaire Suiker Fabriek Olean, levend verleden . In de door Tangram Media gemaakte film staat de in 1850 gebouwde suikerrietfabriek Olean op Java Centraal; het is de laatste de laatste compleet op stoom draaiende fabriek ter wereld. De film geeft een blik op uniek Nederlands Industrieel erfgoed in Indonesië en is een pleidooi om dit unieke erfgoed te behouden.
15.20 Pauze thee/Koffie
15.45 Forum discussie met een drietal beknopte inleidingen over de status, kansen en bedreigingen van industrieel erfgoed in Indonesië
- Dagvoorzitter Erik Nijhof, is als geen ander op de hoogte van de stand van zaken m.b.t. het instant houden van Industrieel Erfgoed zal de discussie in goede banen leiden.
- Mevrouw Hasti Tarekat en de heer Widiyoko geven een beeld van het in Indonesië aanwezige industrieel Erfgoed en de status hiervan. Ook vertellen zij over de inspanningen binnen Indonesië om belangrijke objecten te behouden. De sprekers geven een kijkje achter de schermen en vertellen op welke wijze in Indonesië omgegaan wordt met industrieel erfgoed en hoe vanuit Nederland het behoud gestimuleerd kan worden.
- Joep Walter geeft een beeld van de betekenis van toerisme voor erfgoed. Daar wordt in de Westerse wereld anders naar gekeken dan in Indonesië zelf. Ook zal hij aangeven welke rol toerisme kan spelen bij het behoud van bedreigd erfgoed.
16.45 Conclusies en afsluiting
17.00 Hapje en drankje
Inschrijven/Kosten
De kosten voor de conferentie bedragen € 25,-. Dit bedrag overmaken op rek. nr. 564 3761 t.n.v. Penningmeester FIEN te Den Haag. Inschrijven verder via mail via chrt.weevers@upcmail.nl
Persbericht Federatie Industrieel Erfgoed Nederland
Geef een reactie