Netwerkbijeenkomst verbinding immaterieel en materieel erfgoed

Het Erfgoedplatform* van Kunsten ’92 organiseert op veler verzoek een netwerkbijeenkomst voor de aangesloten erfgoedorganisaties en hun achterban en leden. En natuurlijk voor andere geïnteresseerden uit de erfgoedsector. Doel is nieuwe verbindingen leggen en ervaringen en goede voorbeelden uitwisselen. Het thema voor deze bijeenkomst luidt:

WHAT’S YOUR STORY?

Wat is jouw verhaal? Wie ben jij, wat doe je en wat kan je voor een ander betekenen? Welk ‘verhaal’ kunnen jullie samen vertellen? Deze netwerkbijeenkomst gaat over zoeken naar verbinding van organisaties en expertise, archieven, collecties, verhalen (immaterieel erfgoed) en materieel erfgoed (gebouwen en plekken). Bestaan er geslaagde voorbeelden van samenwerking en op welke manier heb jij of heeft jouw organisatie daaraan bijgedragen? Welke allianties kunnen worden gesmeed om gezamenlijk het verhaal van het erfgoed uit te dragen? In deze tijden wordt het steeds meer van belang dat niet meer ieder voor zich opereert, maar dat er gezamenlijk wordt opgetrokken. Dat is eveneens het hoofddoel van het Erfgoedplatform* van Kunsten ’92.

Het nieuws en het debat over erfgoed en cultuur gaat de laatste tijd vooral over bezuinigingen, ondernemerschap en economische waarden. Het is echter van groot belang om de positieve verhalen en geslaagde voorbeeldprojecten aangaande het erfgoed te vertellen. Hoe kan dit gezamenlijk (nog) beter worden gedaan? Zijn er al geslaagde voorbeelden en succesverhalen? Wat bemoeilijkt deze samenwerkingen? Dat zijn de vragen die tijdens deze netwerkbijeenkomst centraal staan.

Programma
1. Inleider met presentatie (Paul Spies – Amsterdam Museum)
Succesverhaal als voorbeeld van het verbinden van mensen, archieven, collecties, verhalen (immaterieel erfgoed) en gebouwen en plekken (materieel erfgoed).

2. Inleider met presentatie (Marc Wingens – Erfgoed Gelderland)
De onlangs opgerichte coöperatie Erfgoed Gelderland telt inmiddels 110 leden, waaronder 70 musea. Zij werken met elkaar samen op het vlak van promotie, belangenbehartiging, kennis delen en bedrijfsvoering. Erfgoed Gelderland trekt veel landelijke aandacht en staat als ‘best practice’ in de Museumbrief van minister Bussemaker.

3. Speeddates
Rondes van 5 minuten met twee personen tegenover elkaar. Wat is jouw verhaal en welk ‘verhaal’ kunnen jullie samen brengen, vanuit organisatie, expertise en/of bezit/collectie. (Selectiesysteem zorgt dat mensen uit diverse disciplines bij elkaar worden gezet)

4. Korte terugkoppeling speeddates
Zijn er nu al goede ideeën en voorbeelden ontstaan uit de speeddates? Aantal duo’s komen kort met een praktische, originele aanbeveling.

5. Netwerkborrel
Afsluiting en tijd om met elkaar verder te spreken.

Datum
Maandag 23 september 2013 van 13.00 uur tot 17.00 uur

Locatie
Catharijneconvent Auditorium
Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht

Aanmelden en info
Iedereen kan zich aanmelden via heleen@kunsten92.nl. Vermeld erbij: Netwerkbijeenkomst Erfgoed.
Ook kunt u hier naartoe mailen voor meer informatie.

Genodigden & aanwezigen
De verschillende deelgebieden van de erfgoedsector zullen vertegenwoordigd zijn bij de bijeenkomsten, door de aanwezigheid van zowel de ‘koepelorganisaties’ met hun werknemers als de direct aangesloten leden. In eerste instantie nodigen de leden van het Erfgoedplatform hun achterban en leden uit.

Kijk voor meer informatie op: bngerfgoedprijs.nl

Persbericht Kunsten ’92