Nieuw Rijksmonumentenbord wordt “echt heel erg mooi”

Hoe gaat het nieuwe monumentenbord er uitzien? foto: Erfgoedstem

Op 11 september is het zover. Na maanden van speculatie wordt het nieuwe monumentenbord onthuld. Minister Jet Bussemaker zal bij de Ridderzaal in Den Haag officieel het eerste bordje onthullen. Tot die tijd blijft het gissen naar het definitieve ontwerp. Wat wel zeker is, is dat het niet enkel een bord wordt voor rijksmonumenten. “Het komt in drie vormen: Gemeentelijk, Provinciaal en Rijks. De basisstijl is telkens hetzelfde, maar de kleur verschilt per soort monument.” , Aldus Nancy Trentelman van de ANWB die verantwoordelijk is voor de distributie van de nieuwe borden. Ze worden echt heel mooi, tenminste als we Trentelman mogen geloven. “Het is jammer dat ik ze nog niet mag laten zien, ik ben er echt heel enthousiast over.”

Groeiende Behoefte
De reden dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) voor de komst van een nieuw bordje heeft gezorgd is tweeledig: “Er was groeiende vraag naar een eenduidig en herkenbaar ‘nationaal herkenningsteken’ voor Rijksmonumenten. In de afgelopen jaren hebben verschillende eigenaren van Rijksmonumenten bij de RCE die behoefte geuit. (…) Nederland telt ongeveer 60.000 Rijksmonumenten en verreweg de meeste zijn niet als zodanig herkenbaar.” zegt RCE-woordvoerder Dolf Muller.

Daarnaast schept het bord volgens Muller helderheid: “Het Rijksmonumentbord markeert voor iedereen zichtbaar de Rijksmonumenten van Nederland. Op dit moment zijn er verschillende borden en schildjes in omloop die zowel voor Rijksmonumenten als andere gebouwen gebruikt worden. Dit werkt verwarring in de hand. Bovendien maakt het Rijksmonumentenbord een einde de onduidelijkheid die bestaat rondom het ‘blauwwitte’ schildje (Blue Shield van UNESCO). Ten onrechte staat dit schild bekend als het (rijks)monumentenbord. Blue Shield is in het leven geroepen tijdens de Haagse Conventie in 1954 en heeft als doel om cultureel erfgoed in tijden van oorlog en militaire bezetting te beschermen. Ruim 6000 Rijksmonumenten zijn aangemerkt voor het Blue Shield.”

Formaten
De borden moeten er in drie formaten komen: “Je hebt een klein bordje, een middelgrote en een grote. Op de laatste is wat gepersonaliseerde informatie te zien. Dat kan zoiets zijn al een historische gebeurtenis of een beroemd persoon die in dat pand heeft gewoond.” Over het definitieve uiterlijk van het bord wil Trentelman weinig kwijt: “De kleur wordt oud-wit, een beetje zoals op Amsterdamse tegeltjes. Het bord zelf verschijnt in emaillen uitvoering en moet zo’n 25 jaar mee gaan.”

Daarnaast kan het bord ook gekoppeld worden aan de bekende, bruine ANWB borden. “De klassieke bruine borden blijven beschikbaar en worden ook in de huisstijl aangepast. Daarvoor hebben we ook special een keuze. Je kunt straks ook kiezen voor een emaillen informatiebord” Aldus Trentelman

Het nieuwe bord is echt bedoeld voor eigenaren van monumenten. Trentelman: “We richten ons in de eerste plaats op gemeenten, maar particulieren kunnen ook een bordje aanvragen. De prijzen verschillen per grootte en lopen uiteen van 25 tot 60 euro. Daarnaast kost personaliseren 10 euro per bord.” Het bord is erg gewild: “Op dit moment (2 weken voor de onthulling red.) zijn er zo’n 40 aanvragen binnen” aldus Trentelman.

Benieuwd
De Erfgoedstem is heel erg benieuwd hoe het nieuwe bord er uit komt te zien. Heb jij meer informatie over het uiterlijk, of durf je een speculatie te maken over het uiterlijk? Laat het ons weten! Mail naar: caspar@erfgoedstem.nl

De Erfgoedstem

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.