Nieuw Stegenboek Utrecht toont ontwikkeling van de stad

Tussen Zwaansteeg en Achterom, Het Stegenboek van Utrecht Beeld: Historische Vereniging Oud-Utrecht

In de vorming van de stad Utrecht vervulden de stegen een onmisbare rol. Stegen zijn er in soorten en maten, ook een hof, achterom of slop behoort tot de verzameling. Na inventarisatie van alle stegen in de ‘Oude Stad’ is eind 2019 een boek, een rapport en een stegenkaart verschenen. Het boek ‘Tussen Zwaansteeg en Achterom’ is hier te bestellen. Alle 3 publicaties zijn als pdf beschikbaar.

Tussen Zwaansteeg en Achterom

Bert Poortman, TUSSEN ZWAANSTEEG EN ACHTEROM, Het Stegenboek van Utrecht, Historische Vereniging Oud-Utrecht, ISBN 9789071108396.
Prijs voor leden van de Historische Vereniging Oud-Utrecht € 7,50 (1 boek per lid). Winkelprijs € 17,95. Gebonden, 160 bladzijden met meer dan 180 illustraties in kleur.

Het boek is met de link hierboven digitaal beschikbaar in een lagere resolutie. Messcherpe afbeeldingen staan in het gedrukte boek. Tussen Zwaansteeg en Achterom is verkrijgbaar in de boekwinkels te Utrecht en via de historische vereniging Oud-Utrecht. Als u het boek via de vereniging wilt bestellen, ga dan verder naar het bestelformulier.

Stegenrapport Oude Stad Utrecht is de digitale inventarisatie van alle bezochte stegen. Bijna 400 stegen staan in dit rapport, inclusief een situatie en foto’s. Stegenrapport Oude Stad Utrecht is alleen digitaal beschikbaar.

Op de Stegenkaart Utrecht is de locatie van de genummerde stegen te vinden. De Stegenkaart Utrecht is bijlage bij het boek en digitaal beschikbaar.

De digitale versies staan hier:
Tussen Zwaansteeg en Achterom

Stegenrapport Oude Stad Utrecht

Stegenkaart Utrecht

  1. Het boek is prachtig en bevat een schat aan informatie. Ik mis nog wel één verdwenen steeg: het Rozenhofje, dat liep tussen Maliesingel 36-38 en de Hugo de Grootstraat. Ik vond het al beschreven in 1835. Het bestond uit een tiental huisjes. De schilderachtige bewoners figureren aardig wat keren in krantenberichten, Er is in het Utrechts archief nog een prachtige tekening van, en ook wat foto’s. In 1942 is het gesloopt, de ingang is een uitbouw van Maliesingel 38 geworden en het steegje zelf een parkeerplaats.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.