Nieuwe entree voor Synagoge Groningen [update: uitgesteld]

Synagoge Folkingestraat Groningen
Synagoge Folkingestraat Groningen Foto: Gouwenaar via wikimedia (CC BY SA 3.0)

Update: Vanwege het slechte winter is het plaatsen van de glazen pui in de synagoge Folkingestraat niet doorgegaan op 8 februari. De organisatie wilde geen risico’s nemen en heeft daarom besloten de klus uit te stellen.

Met het plaatsen van een nieuwe glazen tochtpui bij de entree van de synagoge in Groningen, rondt Stichting Oude Groninger Kerken de recente bouwactiviteiten van dit bijzondere monument af. Maandag 8 februari worden de zware glazen deuren naar binnen gehesen. Het smalle stuk van de Folkingestraat zal een paar uren worden afgezet om deze ingewikkelde klus te klaren.

Een publieksvriendelijke entree De glazen deuren maken deel uit van de verbetering van het gebouw in de aanloop naar de permanente expositie over de joodse geschiedenis van Groningen. Het publiek staat straks niet meer plotseling in de grote zaal. Een duidelijke in- en uitgang zorgen voor een publieksvriendelijke entree.

Bovendien zal de pui de warmte in het gebouw houden, iets waar de vrijwillig medewerkers zeer blij mee zijn. In het immense gebouw met de vele kleurrijke glas-in-lood ramen kan het nogal koud zijn.
Rijk versierd plafond In de Synagoge Groningen zijn de laatste paar maanden diverse werkzaamheden uitgevoerd. Met het nieuwe lichtplan van Lichtpunt Groningen is de algehele sfeer in het gebouw veranderd en straalt het rijk versierde gewelf je tegemoet. Zelfs voor reguliere bezoekers van het gebouw is het bij binnenkomst een verrassing. Ook de toegang tot het oude mikwe, die tot de deportatie van de Joodse gemeenschap in de Tweede Wereldoorlog voor rituele reiniging werd gebruikt, is gereed.
Overal in het gebouw zijn elektra en internet aangepakt. Op de vrouwengalerijen is de vloer gebruiksvriendelijker gemaakt. Het nieuwe schilderwerk maakt het plaatje af. Naar verwachting wordt de museale herinrichting begin mei 2021 afgerond.

Lees hier meer over synagogen.