Nieuwe historische ‘QR-route’ over IJdijken

Nieuwe historische route over IJdijken

Op vrijdag 8 juli 2011 is een nieuwe historische route over de IJdijken officieel gelanceerd op de Jodenbreestraat en Nieuwmarkt te Amsterdam. Elvira Sweet, gedeputeerde Cultuur van de Provincie Noord-Holland bevestigde hier symbolisch het laatste bordje van de 36 kilometer lange ‘IJdijkenroute’. Via deze bordjes zijn vanaf nu op de smartphone boeiende verhalen te lezen over de geschiedenis van de IJdijken en haar omgeving.

Ingezonden bericht

Vernieuwend concept
De bordjes van de IJdijkenroute zijn voorzien van een QR (Quick Response) code. Deze codes kunnen worden gescand met een smartphone, waarna de bezoeker toegang krijgt tot de mobiele website van de route. Op deze website kan men de verhalen van de IJdijken in tekst en beeld tot leven zien komen, algemene informatie over de IJdijken lezen en de route volgen.

Op 24 locaties langs deze nieuwe route zijn de bordjes met de codes te vinden. De verhalen hierachter maken onderdeel uit van Oneindig Noord-Holland, initiatief van de provincie Noord-Holland, waarop nog veel meer verborgen verhalen over cultuurhistorische plekken in Noord-Holland te lezen zijn. De verhalen van Oneindig Noord-Holland zijn te vinden op www.oneindignoordholland.nl en ook op de  mobiele telefoon te lezen.

Wat is de IJdijkenroute?
De IJdijken zijn ‘bakens van herinnering’ in het landschap en zijn vaak nog fysiek zichtbaar in de openbare ruimte. De IJdijken lopen van Monnickendam tot Beverwijk aan de noordkant, en van Muiden tot Velsen aan de zuidkant. De eerste fase van de IJdijkenroute strekt zich uit vanaf de Jodenbreestraat in Amsterdam naar het Pontplein in Velsen.

Naast het functionele belang, de dijken zijn grotendeels nog primaire waterkering, herbergen de dijken een schat aan cultuurhistorie en vertellen zij ons iets over de geschiedenis van Amsterdam en haar omgeving. Het is van groot belang om deze verhalen te vertellen, uit recreatief, maar ook uit educatief belang.

Verhalen achter de dijken
Geïnteresseerden kunnen vanaf nu met hun smartphone de IJdijkenroute volgen, en op verschillende locaties informatie ophalen. Zo komen zij in contact met de bijzondere verhalen die Noord-Holland rijk is, op de plek waar deze verhalen plaatsvonden. Zij kunnen bijvoorbeeld op locatiepunt Stompetoren, tussen Spaarndam en Halfweg, lezen over de reus van Spaarnwoude. Klaas van Kieten was rond 1300 met zijn 2,69 meter een imposante vertoning. Zijn handafdrukken zijn nog zichtbaar in de kerk van Stompetoren.

Verder langs de route vinden we het verhaal over de banpaal langs de Spaarndammerdijk, bij Halfweg. Vanaf de 17e eeuw gaven banpalen als deze aan tot waar de jurisdictie van Amsterdam goldt. Bannelingen, zij die uit de stad verbannen waren, mochten de ring van banpalen niet meer passeren. Naast de banpaal bij Halfweg, die recentelijk is teruggeplaatst, zijn er nog steeds banpalen zichtbaar in oud Sloten, langs de Amstel en in Amstelveen.

Volg de IJdijkenroute en ontdek meer bijzondere verhalen! Lees onder andere over de historie van het vervoer in Sloterdijk, over de vroege geschiedenis van het IJ, de bijzondere uitdaging die waterbeheer heet, het lelijkste gebouw van Nederland, de malle Montelbaanstoren, en het kasteel aan de Nieuwendijk. Bijzondere verhalen, geschreven door verschillende musea en archieven, zoals het Amsterdam Museum, Bureau Monumenten & Archeologie, het Noordhollands Archief en Museum het Schip.

Grootschalige samenwerking

De IJdijkenroute is het resultaat van een samenwerking tussen de provincie Noord-Holland, gemeentes Velsen en Haarlemmerliede & Spaarnwoude, de Amsterdamse stadsdelen Centrum, West en Nieuw-West, Dienst Ruimtelijke Ordening en diverse musea en archieven. De mobiele website die de route ontsluit is ontwikkeld door Sparked (www.sparked.nl).

Vind alles over de route op www.ijdijkenroute.nl. Alle verhalen zijn ook terug te lezen op Oneindig Noord-Holland.

Ontdek de IJdijkenroute

—————
Neem voor informatie of beeldmateriaal contact op met David van Zeggeren, david.van.zeggeren@sparked.nl, 0622954463/020 4420620

Volg ook @IJdijkenroute op Twitter!