Nieuwe Hollandroute moet toeristen over regio’s verspreiden

Om 11.00 uur opende Commissaris van de Koningin in Noord-Holland, Johan Remkes, samen met de voorzitter Rob van der Heijden van de Stichting HollandRoute de gelijknamige route. Samen onthulden ze op het Hembrugterrein in Zaandam de nieuw aangelegde bewegwijzering.  Wethouder Economische Zaken Zaanstad, Barbara Visser, kreeg daarbij het eerste exemplaar van de HollandRoute Gids overhandigd.

De HollandRoute is aangelegd om toeristen in Amsterdam en omgeving beter over de regio te verspreiden. Op deze manier ervaren ze dat er buiten de stad Amsterdam ook diverse bezienswaardigheden de moeite van het bezoeken waard zijn. De HollandRoute loopt nu door de volgende tien gemeenten van de metropool: Zaanstad, Amsterdam, Haarlemmermeer, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlem, Velsen, Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest. “Samenwerking is de kern van het succes in de toeristische economie in deze regio. De locaties van de HollandRoute zijn goed ontsloten en deze bewegwijzering naar erfgoed maakt het geheel compleet”, aldus Remkes.

In totaal beslaat de HollandRoute 135 km. Duidelijke bewegwijzering langs de route brengt toeristen en recreanten langs een gevarieerd aanbod aan erfgoedattracties, zoals historische molens, gemalen, handelsbeurzen, oude fabrieken, vervoersmusea, forten, historische musea en de bloemenveiling van Aalsmeer. Ook speciale plekken om te eten, drinken en slapen zijn langs de HollandRoute te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld logeren in diverse historische gebouwen of eten in restaurant op een oude Spoorbrug.

Afgezien van de hoofdroute over land, is er ook een hoofdroute over water voor staande mast schepen. Daarnaast zijn er ruim 50 themaroutes voor wandelaars en fietsers en 10 vaarroutes in ontwikkeling die op de hoofdroutes aansluiten. Ongeveer 25 wandel en fietsroutes zijn vanaf vandaag al beschikbaar via de vernieuwde website op www.hollandroute.com.  De rest volgt de komende maanden. Op de vernieuwde website kan de bezoeker een locatie op de landkaart aanklikken die hem leidt naar meer informatie, in het Nederlands of Engels, over de erfgoedlocatie. De routes zijn met gps te fietsen en wandelen en zijn ook opgenomen in de HollandRoute Gids. De gids kost €2,75 en is verkrijgbaar bij VVV en boekhandel.

De HollandRoute is onderdeel van het samenwerkingsverband ‘Amsterdam Bezoeken, Holland Zien’. Stichting HollandRoute werkt in dit verband samen met Stadsregio Amsterdam en het Amsterdam Tourism & Congres Board (ATCB), voor de ontwikkeling van het Nederlandse erfgoednetwerk. De HollandRoute is op Europees niveau een van de 15 Europese routes die onder het European Route of Industrial Heritage (ERIH) vallen. De overige Europese erfgoedroutes zijn o.a.: Route Industriekultur (Ruhrgebied), Euregio Maas-Rijn (B, NL, D), Saar-Lor-Lux (D, F, L), Bergisches Land-Sauerland-Siegerland (D), Sachsen-Anhalt (D), Rhein-Main (D), Lausitz (D), Northwest England (UK), Heart of England (UK), South Wales (UK), The Industrious East (UK), en Silezië (PL).