Nieuwe reddingspoging voor boogbrug bij Vianen

De boogbrug bij Vianen
De boogbrug bij Vianen Foto: Wim van Sijl van de Stichting Boogbrug Vianen

De Stichting Behoud Boogbrug ziet nog altijd kansen voor de boogbrug bij Vianen, die al jaren op de lijst staat om te worden gesloopt.

De boogbrug werd in 1936 geopend. Rond de eeuwwisseling legde Rijkswaterstaat er twee nieuwe bruggen naast om het verkeer beter te laten doorstromen. De boogbrug werd daardoor overbodig.

Eén van de twee nieuwe bruggen, de Jan Blankenbrug, wordt door automobilisten en fietsers gebruikt. Dat is gevaarlijk volgens de stichting en dat onderschrijven de Fietsersbond en D66 Vijfheerenlanden nu ook. Een oplossing zou kunnen zijn om de boogbrug in gebruik te nemen voor fietsers.

  1. Ik ben voor terugkeer van de boogbrug. De eerste ingenieurs hebben namelijk het beste gemeten. De lengte, de breedte, de stroomsnelheud, de economische en natuurlijke waarden van rivier, alles ligt in het eerste ontwerp besloten. Het huidige verkeer moet zich aanpassen aan de technische ruimtelijke mogelijkheden van onze tijd, zo simpel is het. Tijd om verkeerskundige om historisch onderzoek te doen naar voormalige paden en routes om ervoor te zorgen dat er weer een goede sfeer ontstaat op de brug. Ik zou zeggen haal alle lijnen van het wegdek en kijk wat er gebeurt….snelheid wordt verminderd, remmen en koppelingen slijten minder, fietsers laten elkaar voorgaan als er ruimte ontstaat, alles verloopt weer rustig op de brug en toch verwerkt hij voldoende verkeer om vertragingen te voorkomen. De boogbrug wordt een Droombrug…net als de pontjesbrug op Curaçao. In 1999 is deze volledig in oude staat hersteld en zijn de oogst te trottoirs weer verdwenen. Nu fietsen er mensen tussen vele wandelaars en muzikanten zelfs op drukke dagen met veel drugstoeristen. Een bezoekje waard!

    Marjory Van Twist

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.