OMD 2020: Beleef een bomoefening op Fort Nieuwersluis

Fort Nieuwersluis, Nieuwe Hollandse Waterlinie foto: Rene Koster

Tijdens Open Monumentendag op 12 en 13 september 2020 opent Natuurmonumenten de deuren van tientallen cultuurhistorische gebouwen. Veel daarvan zijn meestal niet toegankelijk voor publiek. Bezoekers aan Fort Nieuwersluis hebben op zondag 13 september een primeur! Natuurmonumenten presenteert dan het hoor- en kijkspel ‘Beleef de BB’, waarin mensen kunnen ervaren hoe een oefening in de commandopost van de Bescherming Bevolking verliep.

Als de bom valt
Deze tijd van schuilen en samen strijden tegen een gezamenlijke vijand doet sommige mensen wellicht terugdenken aan de Koude Oorlog. Ook toen bereidden mensen zich voor op een doemscenario. De Bescherming Bevolking was een civiele beschermingsorganisatie, gerund door vrijwilligers, die de bevolking zou waarschuwen en hulp zou verlenen in het geval van een kernoorlog of andere calamiteiten. Op talloze plaatsen in Nederland oefende de Bescherming Bevolking op een aanval met een atoombom of biologische of chemische wapens.

Dat één van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in Nieuwersluis is gevestigd is vrij bekend. Maar dit fort fungeerde later, in de Koude Oorlog ook als commandopost voor de Bescherming Bevolking. Tussen 1965 en 1986 werden in de commandopost op Fort Nieuwersluis geregeld oefeningen gehouden. In ‘Beleef de BB’ maak je zo’n oefening zelf mee en ontdek je hoe gestructureerd het er in de commandopost aan toe ging.

Reserveren
Op zondag 13 september staan de fortengidsen van Natuurmonumenten klaar om bezoekers rond te leiden door de commandopost en op het fort. Gratis kaarten kunnen gereserveerd worden via www.natuurmonumenten.nl/openmonumentendag. In verband met Corona werken we met tijdsloten en kunnen slechts kleine groepen per excursie mee. Reserveren is verplicht.

Mooi meegenomen: fotowedstrijd Cultuur in Natuur
Een bezoek aan een van de opengestelde locaties biedt de hobby-fotograaf de kans om unieke foto’s te maken en daarmee deel te nemen aan de doorlopende fotowedstrijd cultuur in natuur. De wedstrijd is een samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed en was door Corona tijdelijk stopgezet. Omdat veel locaties inmiddels weer geopend zijn en de maatregelen zijn versoepeld, is deelnemen aan de wedstrijd nu ook weer mogelijk. Maandelijks worden twee winnaars gekozen, één door de vakjury en één door het publiek. Winnaars ontvangen een waardebon voor een culturele excursie van Natuurmonumenten. Deelnemen kan via www.natuurmonumenten.nl/fotowedstrijd-cultureel-erfgoed 

Kazernekeuken
Vóór of na de rondleiding door de commandopost kunt u terecht bij de Kazernekeuken voor goede koffie, bijzondere thee, zelfgemaakte taarten en een lekkere lunch. De Kazernekeuken is gevestigd in de kazerne van Fort Nieuwersluis.