
Het Oostenburgeiland op een kaart van rond 1700. Het noorden is onder.
Afgelopen maand hebben Amsterdamse archeologen onderzoek gedaan naar een oude Stadsschuitenmakerij op het Oostenburgeiland. In de 17e eeuw werd die schuitenmakerij gebruikt voor de bouw van schepen die bedoeld waren voor onderhoud aan de grachten. De Stadsschuitenmakerij lag vlak bij de scheepswerf van de VOC, die zich op hetzelfde eiland bevond.
Op het terrein zullen volgend jaar appartementen verrijzen, waardoor er archeologisch onderzoek gedaan moest worden. Tussen de vondsten bevonden zich onder andere majolica borden en zogenaamde ‘Baardmanskruiken’. “Die vertellen veel over hoe Amsterdammers vroeger leefden. Ook laat het goed de internationale dimensie van een handelsstad zien”, aldus archeoloog Ranjith Jayasena.
Naast deze vondsten zijn er ook kademuren, overblijfselen van werkplaatsen en scheepshellingen aangetroffen. Volgens Jerzy Gawronski, stadsarcheoloog van Amsterdam, leveren deze nieuwe gegeven een schat aan informatie op: “Wat we eigenlijk alleen hebben zijn een paar plattegronden in het stadarchief. Dat zijn maar lijntjes. Nu komen we de echte constructies tegen van de haven en oevers van de werf. Zo kom je oog in oog te staan met de geschiedenis.”
Het onderzoek zal nog tot eind van dit jaar duren.
Op 19 november was AT 5 op bezoek bij de archeologen.
Bron: AT5/Bureau Monumenten en Archeologie Amsterdam
Caspar
Laatste berichten van Caspar (toon alles)
- Archeologen speuren in Rossum naar resten oudste burcht Nederland (bevat Video) - 17 december 2015
- Grond onder nieuwe woonwijk blijkt goudmijn - 17 december 2015
- Eeuwenoude vondsten langs spoor Haren - 15 december 2015
Geef een reactie