Deze site is 'Under Construction', nog even geduld

Ontdek Nederland met historische kaarten in ‘Schatkamers van Nederland’

Lelystad- Nederland ontdekken aan de hand van zijn historische kaarten. Dat is de uitdaging die de ANWB, het Nationaal Archief en de Regionaal Historische Centra bieden in ‘Schatkamers van Nederland’. In geen land ter wereld is het landschap zo door mensenhanden gemaakt. Hoe dat in de loop der eeuwen is gebeurd, laten de duizenden kaarten in onze nationale en regionale archieven zien. De ‘Schatkamers van Nederland’ toont de mooiste en meest bijzondere kaarten en vertelt het verhaal van deze kaarten en van de tijd waarin ze werden gemaakt. Daarmee is deze gezamenlijke uitgave een geschiedenis van de Nederlandse provincies, verbeeld door het werk van onze kaartmakers.

De variëteit aan kaarten is groot: naast een spionagekaart van Filips II en een kaart van de eerste autoweg van Friesland, bevat de uitgave 22 andere kaarten, die onze twaalf provincies karakteriseren. Zo wordt er in het gedeelte over Flevoland verteld over de plannen van ingenieur Cornelis Lely en over Schokland.

Elk hoofdstuk bespreekt een provincie aan de hand van twee historische kaarten. De kaart zelf krijgt aandacht, wordt geïnterpreteerd in het licht van de geschiedenis en verrijkt met ander kaartmateriaal en historische foto’s. Voor elke provincies wordt ook een wandel-, fiets- of autoroute gegeven om de sporen met eigen ogen te volgen.

De Schatkamers van Nederland:
• Box met naslagwerk en 24 losse, historische kaarten variërend van de middeleeuwen tot de koude oorlog.
• Alle kaarten zijn eenzijdig bedrukt en eenvoudig uit te vouwen en op te hangen.
• Per provincie twee historische kaarten en een wandel-, fiets- of autoroute.
• Voorzien van uitgebreide cartografische achtergrondinformatie.

Schatkamers van Nederland kost € 32,95 en verschijnt in november 2012 bij het Nationaal Archief, de Regionaal Historische Centra waaronder Nieuw Land Erfgoedcentrum, de ANWB-winkel en in de boekhandel. De box is ook online te bestellen bij de ANWB webshop.