Open Monumentendag Amsterdam 2012

Open Monumentendag

Op zaterdag 8 en zondag 9 september staan bij 65 monumenten de deuren, hekken en poorten open.

Het thema van dit jaar is groen van toen
Dat betekent aandacht voor het groen in Amsterdam en groen in relatie tot stedenbouw, architectuur en ornamenten. Bureau Monumenten & Archeologie heeft een boeiend en gevarieerd programma samengesteld. Het hele weekend kan het publiek naar hartenlust deelnemen aan rondleidingen, wandelingen en fietstochten; exposities bezoeken; lezingen of een debat bijwonen. Ook is er een junior- en een avondprogramma.

Stad en land: de 65 monumenten
Voor het eerst doet het monumentale groen in de Bijlmer mee: groene binnenpaden en hooggelegen looppaden die torenflats verbinden. Het ING gebouw (het vroegere NMB gebouw), een architectonisch hoogstandje, is eveneens te bezoeken. Natuurlijk zijn er ook grachtenpanden te zien met prachtig beschilderde behangsels, plafonds of bijzondere tuinen. Of monumentale parels zoals B&B Berlage en het pand van de Bankgiro Loterij aan het Vondelpark. In de Plantage, Watergraafsmeer en rond het Oosterpark zijn monumenten te bezichtigen, die normaal gesloten zijn. En op locaties verspreid door de stad wordt monumentaal groen zichtbaar vanuit torens, flatgebouwen en zelfs vanaf de bovenste etage van het Hilton Hotel. Last but not least; de museumtram brengt het publiek gratis naar de heemtuinen en monumenten in Amstelveen.

Kom op verhaal: monumentale activiteiten
Architecten, historici en andere deskundigen vertellen bezielend over groen van toen in relatie tot hun werk, de geschiedenis, architectuur, stedenbouwplannen en meer tijdens verschillende lezingen, fietstochten en wandelingen.
Het collectief ‘Toen Hier’ –de voormalige organisatie van de Dag van de Amsterdamse Geschiedenis- brengt de Amsterdamse geschiedenis tot leven op de plekken waar die geschiedenis zich afspeelde: in het Vondelpark en in Park Frankendael. Aan de vooravond van Open Monumentendag Amsterdam vindt in samenwerking met ARCAM het debat ‘groen van toen, nu en toekomst’ plaats.

Juniorprogramma
Voor de junioren valt er veel te beleven: theater, ontdekkingstochten, varen, yoga en tuinieren.
Een team jongerengidsen tussen de 8 en 17 jaar staat klaar om hun leeftijdgenoten rond te leiden door De Burcht, De Bazel en het Dr. Sarphatihuis. Zij zijn hier speciaal voor opgeleid en vertellen op een aanstekelijke manier over de geschiedenis van de panden.

Open Monumentendag Amsterdam 2012
Datum 8 en 9 september
Tijd 10.00-17.00 uur
Plaats 65 monumenten door de hele stad
Toegang gratis, bij sommige monumenten of programma’s is reserveren noodzakelijk
www.amsterdam.nl/openmonumentendag