Open Monumentendag: Kunst en ambacht rond buitenplaatsen in Kennemerland

Assumburg Foto: Cultuurcompagnie Noord-Holland

Kennemerland is rijk aan buitenplaatsen; monumentale panden met aangelegde tuinen, moestuinen, boomgaarden en koetshuizen. Tussen 1600 en 1900 waren dit zomerverblijven van rijke stedelingen die de stinkende stad ontvluchtten voor een zomer in hun lusthof. Tijdens de Open Monumentendag op 12 en 13 september (met het landelijke thema Kunst & Ambacht) staan de kunsten en ambachten in en rondom buitenplaatsen centraal. Tijdens het weekend openen negen buitenplaatsen hun poorten voor publiek.

Programma
Er is van alles te beleven op en rond de buitenplaatsen:

Op Beeckestijn in Velsen-Zuid kunt u de tentoonstelling ‘Paradijs’ bezoeken.
Op Huis te Manpad in Heemstede komt u alles te weten over de kunst van het leifruit.
Kinderen kunnen samen met hun (groot)ouders het spannende spel ‘Sabotage op Leyduin’ in Vogelenzang spelen en bovendien is huis Leyduin ook te bezoeken.
Het huis en de tuin van Buitenplaats Akerendam zijn voor publiek toegankelijk.
Vrijwilligers vertellen u graag meer over de Kasteeltuin van Assumburg in Heemskerk, waar ook het Heemskerks Beeldhouwerscollectief werk toont.
De nauwelijks geopende buitenplaats de Hartekamp in Heemstede opent ook haar deuren voor publiek.
Het landgoed Marquette in Heemskerk is ook zeker hat waard te bezoeken, voor een hapje en een drankje en een rondleiding met gids.
Voor een expositie van NU in een monument van TOEN, kunt u terecht in huis te Zaanen in Haarlem.
Wie Haarlem bezoekt kan ook een kijkje nemen in Paviljoen Welgelegen. Het Paviljoen aan de Dreef is beide dagen open voor publiek.
De reizende fototentoonstelling ‘Bewoners en Bewerkers van Buitenplaatsen’ van Kenneth Stamp is te bezichtigen in ISOO.nu in Beverwijk. Bijna alle buitenplaatsen en ISOO.nu zijn gratis te bezoeken.
Kijk voor het volledige programma, data en tijden op buitenplaatseninbeeld.nl.

Sabotage op Leyduin Foto: Cultuurcompagnie Noord-Holland
Sabotage op Leyduin Foto: Cultuurcompagnie Noord-Holland

Historie Buitenplaatsen
Rijke Amsterdamse stedelingen leefden tussen 1600 en 1900 een intrigerend leven. Zij ontvluchtten de drukke, stinkende stad en trokken zich tijdens de vijf maanden tellende zomerperiode terug op hun weelderige buitenplaatsen. In hun gecreëerde lusthoven ontspanden zij en genoten de rijke kooplieden van literatuur, poëzie, muziek, beeldende kunst en het aanleggen van tuinen. Nederland telde rond de 6.000 buitenplaatsen, waarvan er circa 550 van bewaard zijn gebleven.

Ronddwalen in Welgelegen Foto: Cultuurcompagnie Noord-Holland
Ronddwalen in Welgelegen Foto: Cultuurcompagnie Noord-Holland

Buitenplaatsen in Beeld
De activiteiten tijdens het Open Monumentendagweekend sluiten aan op het programma Buitenplaatsen in Beeld. De buitenplaatsen in Kennemerland staan hierbij als cultuurhistorische identiteit centraal. Met het programma maakt Cultuurcompagnie Noord-Holland buitenplaatsen zichtbaar, enthousiasmeert zij nieuwe partijen voor samenwerking en bevordert zij onderlinge samenhang door bestaande en nieuwe arrangementen en activiteiten op te nemen in een jaarprogrammering. Buitenplaatsen in Beeld wordt uitgevoerd in opdracht van provincie Noord-Holland.