Opinie: Blauw-witte schildjeschaos

Op 22 juni j.l. presenteerde de Nederlandse Unesco Commissie het adviesrapport ‘Een wapen in vredestijd’ over de uitvoering van het Haagsverdrag en het gebruik van het blauw-witte schildje. Volgens de commissie verzaakt de Nederlandse overheid de internationale afspraken over de bescherming van ons erfgoed in tijden van crisis en wordt gewapend conflict onterecht gezien als een ver-van-ons-bed-show. Ook monumenteigenaren merken dat er veel onduidelijkheid heerst omtrent de blauw-witte schildjes.

Geringe oorlogsdreiging

J.H. Ekering, eigenaar van een rijksmonument in Culemborg: “Op de monumentenbeurs in ’s Hertogenbosch enkele jaren geleden heb ik bij de stand van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed te horen gekregen dat het systeem van de blauw-witte schildjes reeds lang was afgeschaft. Dit omdat de oorlogsdreiging dermate gering was dat ‘de overheid’ dit niet meer nodig vond. Bestaande, oude schildjes mochten blijven zitten, maar hadden ook in eventuele oorlogstijd geen enkele functie. Nieuwe schildjes konden niet meer worden aangevraagd.”

ANWB-schildjes

Later kwam Ekering in contact met vereniging Bewoond Bewaard. “Als lid kon je een blauw-wit schildje kopen en dat op de gevel plaatsen. Het is niet identiek aan het oude, maar de nietsvermoedende burger merkt het verschil niet. Later bleek je bij de ANWB ook schildjes te kunnen bestellen – in drie soorten afmetingen. Dat zou landelijk enige uniformiteit kunnen bewerkstelligen. Ik heb ook zo’n schildje – voordeel is dat je er een korte tekst op kan plaatsen dat de ‘aard’ van het  monument aangeeft.”

Chaos

“Ik kom tot de conclusie dat ‘de overheid’ al jarenlang haar rijksmonumenten op het gebied van de blauw-witte schildjes heeft verwaarloosd. En ik vrees dat dit zo zal blijven – al was het alleen maar omdat er nu vele schildjes voor rijks- en gemeentelijke monumenten in omloop zijn. Deze chaos is niet meer te herstellen!”