Oproep van gemeenten voor agendering stimuleren herbestemming

Wethouder Huib van Olden van de gemeente ‘s-Hertogenbosch heeft onlangs in een brief aan de formateurs van het nieuwe kabinet gevraagd om herbestemming van monumenten te agenderen en dan ook financieel te ondersteunen. In de brief wordt bovendien gewezen op het wegvallen van een belangrijke geldstroom voor de instandhouding van met name gemeentelijke monumenten, namelijk het ISV-geld na 2014.

De brief van Van Olden is het resultaat van het initiatief van enkele grote monumentensteden.

Van Olden stelt dat het ook in economisch moeilijke tijden een gezamenlijke verantwoordelijkheid blijft om herbestemming van monumentale gebouwen te ondersteunen, ook financieel. De verschillende overheden zouden dat moeten doen, samen met marktpartijen. Het gaat om het benutten van kansen bij herbestemming van veelal grotere monumentale complexen. De economische potentie van die gebouwen en duurzame ontwikkeling van gebieden spelen een belangrijke rol.

Ook brengt hij onder de aandacht dat veel gemeenten, die Rijksgeld ontvangen via het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) dit voor een deel inzetten voor de noodzakelijke aanpak van gemeentelijke monumenten. De ISV-geldstroom houdt in 2014 op. Voor rijksmonumenten is er structureel budget via het BRIM. Het stimuleren van de restauratie en aanpak van gemeentelijke monumenten is echter nog steeds hard noodzakelijk.

Uit door het NRF verricht landelijk onderzoek is onlangs nog gebleken dat de restauratieachterstand bij gemeentelijke monumenten met 18% gemiddeld nog ruim tweemaal zo hoog is als de door het Rijk vastgestelde 10%. Als het ISV ophoudt valt die financiele rijkssteun voor met name gemeentelijke monumenten weg, terwijl via het BRIM de rijkssteun voor rijksmonumenten wel blijft bestaan. Dat zou de aangegeven integrale aanpak compliceren als er zowel rijksmonumenten als gemeentelijke monumenten bij betrokken zijn. Zowel rijksmonumenten (via het BRIM) als gemeentelijke monumenten (via het ISV of anderszins) hebben naast gemeentelijke middelen continue rijksbijdragen nodig. Over de restauratieachterstand zijn gezamenlijke afspraken gemaakt om deze naar maximaal 10% te brengen. Ook na 2014 blijft dit een gezamenlijke opgave, waarin naast gemeenten en Provincies ook het Rijk vastgelegde financiele verantwoordelijkheid draagt!

In de brief wordt gemotiveerd aangegeven hoe dat kan met een breed draagvlak. Voorwaarde is dan wel dat het Rijk in samenwerking met de provincies en gemeenten voorziet in een nader vorm te geven financiële impuls. In de komende periode zal de Federatie Grote Monumentengemeenten bij haar 56 aangesloten monumentengemeenten de investeringsbehoeften onderzoeken. De geraamde investeringen van de gemeenten, provincies en de behoefte aan investeringen van rijkswege voor hun erfgoed worden dan beter inzichtelijk. De oproep van Van Olden houdt in dat het Rijk die gegevens betrekt bij de verdere uitwerking van het Kabinetsbeleid, in het bijzonder gaat het dan om de Begroting vanaf 2015.

Ingezonden bericht Gemeente ‘s-Hertogenbosch

Klik hier voor de volledige brief.