Heemschut: ‘monumenten in Rijksbezit niet zomaar afstoten’

Bond Heemschut is niet principieel tegen het afstoten van monumentaal vastgoed in rijksbezit met een erfgoedfunctie. Een toekomstig gebruik en beheer door particulieren van een aantal objecten willen wij niet op voorhand uitsluiten.

Een aantal objecten kan prima naar gemeenten en particulieren, maar veel anderen, zoals verdedigingswerken, ruïnes, grafmonumenten en herdenkingsnaalden etc niet. Hier zit een memoriefunctie op, waar een nationale verplichting voor geldt. Er kan nooit een  verdienmodel op los gelaten worden.

Hier mist Heemschut een inhoudelijke afweging. Behalve een kleinere overheid en opgelegde bezuinigingen bij de Rijksgebouwendienst zijn er geen steekhoudende argumenten om deze objecten nu van de hand te doen. Waarom het ene wel wegdoen en het andere object niet? Er is geen duidelijk inzicht in wat de gehele operatie (manuren, onderzoeken, verkoopprijs etc.) kost en wat het uiteindelijk oplevert. Daar blijft de rijksoverheid vaag over. Zo betogenwij dat het afstoten van monumentaal vastgoed naar provincies, gemeenten en waterschappen per definitie geen bezuiniging kan zijn, omdat de onderhoudskosten voor deze objecten alsnog bij de burger terecht zal komen. Ook als de overheid met een bruidsschat zal komen, iets wat voorwaarde zal zijn bij overdracht aan een ideële organisatie, zullen de kosten veel hoger worden.

Verder kan de overheid een marktpartij niet dwingen om geld te stoppen in panden als ze dat niet willen. Een onderhoudsverplichting is volledig arbitrair, omdat de overheid in bijna alle gevallen niet handhaaft.

Heemschut verwacht dat de Minister de openbare verkoop gewoon door zal zetten. Maar Heemschut blijft ervoor ijveren dat de overheid met een visie komt wat wel en wat niet tot het nationaal erfgoed van Nederland behoort en daar ook de middelen voor vrij maakt om deze objecten in stand te houden. Het mag niet zo zijn dat het beheer en onderhoud van dit cultuurgoed, dat een algemeen (rijks-) belang vertegenwoordigt, aan derden wordt overgedragen.

Persbericht Heemschut