Petitie gestart tegen sloop naoorlogs erfgoed in Utrecht

Rubenslaanschool in Utrecht. Foto via google streetview

Gemeente Utrecht wil het schoolgebouw aan de Rubenslaan, dat al 12 jaar leeg staat, in september slopen. Maar buurtbewoners willen dat de school wordt gerenoveerd (Bron: DUIC).

Lisanne Havinga is samen met andere bewoners het ‘Buurtinitiatief Rubenslaanschool Utrecht’ gestart. Havinga: “Wij zijn van mening dat de school en de wijk (Kromme Rijn) waarin de school staat, bijzonder naoorlogs erfgoed vertegenwoordigen. De wijk is door gemeente Utrecht aangewezen als één van slechts twee bijzondere naoorlogse gebieden.” Het buurtinitiatief komt met een alternatief bestemmingsplan, waarbij er in de school geïnvesteerd kan worden om deze in ere te herstellen. Daarnaast is er een petitie gestart. 

Ook Stichting het Cuypersgenootschap heeft in een brief aan de Utrechtse gemeenteraad haar zorgen uitgesproken over de voorgenomen sloop. Het Cuypersgenootschap schrijft: “De Rubenslaanschool is met haar strakke vormentaal en typische materiaalgebruik een zeer goed voorbeeld van naoorlogse scholenbouw. De school is ontworpen door de bekende naoorlogse architect Piet Dingemans. Het is gebouw is bijzonder vanwege haar uitzonderlijk gaaf behouden karakter en de ligging bij de entree van de wijk Kromme Rijn.”

Hoewel gemeente Utrecht na uitvoerig onderzoek in 2016 aangaf dat Kromme Rijn een zeer waardevolle wijk is, heeft de wijk nooit de status van beschermd stadsgezicht gekregen. Het Cuypersgenootschap betreurt dit: “Zonder status is sloop en verminking van gebouwen nog zeer eenvoudig, zoals de huidige discussie laat zien.” (Bron: DUIC)

Onderteken hier de petitie.