Strijd om ‘Ketrientje’ houdt aan, Cuypersgenootschap en Heemschut opnieuw naar rechter

't Ketrientje
Foto BHIC

Nee tegen sloop van het hoofdgebouw van voormalig zorgcentrum St. Catharina in Bergen op Zoom. Erfgoedvereniging Heemschut en Cuypersgenootschap volharden in hun verzet en kondigen een nieuwe ronde van bezwaren aan tegen de nieuwbouwplannen van zorgorganisatie tanteLouise.

Zorgcentrum St. Catharina sloot eind 2014 de deuren. De ramen werden dichtgeplankt in afwachting van wat zou komen. Eigenaar TanteLouise besloot uiteindelijk dat er een compleet nieuw zorgcentrum gebouwd moest worden met 260 plekken voor ouderen.  

Erfgoedverenigingen uitten felle kritiek tegen de sloopplannen, voor- en tegenstanders kwamen terecht in een juridische strijd die nog steeds voortduurt.

Begin april 2021 zette het Bergse college de deur open voor sloop. Volgens de gemeente zijn het hoofdgebouw en het zusterhuis van het bejaardentehuis uit 1929 geen monument.

Het Cuypersgenootschap en Heemschut stappen daarom opnieuw naar de rechter. “Onze focus ligt op behoud van het hoofdgebouw aan het St. Catharinaplein”, licht Norman Vervat namens beide organisaties toe. “We willen best met tanteLouise in gesprek maar met als uitgangspunt behoud van dit gebouw.”