Herbesteming bunker Hoek van Holland Beeld: Cocondo

Pilot herbestemt Duitse telefoonbunker tot vakantiehuis

In Hoek van Holland wordt op dit moment een Duitse telefoonbunker omgebouwd tot een bijzonder vakantiehuis. Het betreft de pilot van Cocondo. Een concept waarmee oude bunkers langs de kust op duurzame en ecologische wijze worden getransformeerd tot betekenisvolle verblijfplaatsen. Per plek afgestemd op de bunker, natuur en gebruiker.

De bouwkundige transformatie van de eerste bunker is bijna afgerond dankzij subsidies, fondsen, sponsoren en vrijwilligers. Voor de volledige inrichting is nu een crowdfunding campagne gestart op Voordekunst. Hier kunnen nu al de eerste proefnachten voor 2021 worden geboekt. 

Langs de Nederlandse kust liggen nog duizenden bunkers verscholen. Deze inmiddels vervallen en verlaten bouwwerken maakte onderdeel uit van de Duitse Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog. Veel van deze bunkers dragen niet alleen een verhaal van bezetting, maar ook bevrijding en wederopbouw. Zo zijn direct na de oorlog honderden van deze bunkers hergebruikt als vervangende woonruimte of vakantiewoning.Om deze verhalen te kunnen doorvertellen, het cultuurhistorisch erfgoed te behouden en de omliggende natuur te beschermen, geeft Cocondo de bunkers een nieuwe bestemming.

Herbesteming bunker Hoek van Holland Foto: Peter de Krom via Cocondo

Cocondo is een non-profit project, waardoor inkomsten volledig worden besteed aan zorg voor het cultuurhistorisch erfgoed en de omliggende natuur. Het verblijven in een Cocondo bunker wordt dus in alle opzichten een positieve beleving. Je verblijft op een bewuste manier onder de natuur, in de geschiedenis en aan zee. En om het nog mooier te maken, is de voetprint van deze vakantie minimaal.

De pilot ligt in het beschermde natuurgebied en rijksmonument het Vinetaduin van het Zuid-Hollands Landschap. De voormalige telefoonbunker uit 1943 werd in de oorlog bemand door twee manschappen. Na onze transformatie biedt de bunker plaats aan een klein gezin in de zomer en een artist in residence in de winter.