150 boerderijeigenaren, ambtenaren, architecten, cultuurhistorici, makelaars en monumentenbewakers, bijeen op een in het kader van het Jaar van de Boerderij 2013 gehouden studiedag over herbestemming van historische boerderijen, onderstrepen het belang van een verlaagd BTW-tarief voor agrarisch erfgoed.
In een vandaag aan het Kabinet en aan de Tweede Kamer verzonden brief spreekt de stichting Agrarisch Erfgoed Nederland zich uit voor de wenselijkheid om, in aansluiting op het woonakkoord van Minister Blok, het lage 6%-tarief bij renovaties uitdrukkelijk ook van toepassing te verklaren op de kosten van transformatie van agrarisch erfgoed. En dat niet alleen, zoals het akkoord regelt, als het gaat om woningen, maar tevens voor andere bestemmingen waar maatschappelijk grote behoefte aan is. Agrarisch Erfgoed Nederland schaart zich daarmee achter het al eerder gehouden in dezelfde richting wijzende pleidooi van het zogenaamde H-team (opererend onder de vlag van het Nationaal Programma Herbestemming).
Ook vraagt Agrarisch Erfgoed Nederland om verlenging van de in het woonakkoord opgenomen termijn van een jaar. Transformatieprocedures hebben over het algemeen een lange looptijd en om werkelijk te kunnen profiteren van het lage BTW-tarief, is een jaar te kort.
Om historische, karaktervolle boerderijen met hun erven te behouden, is het van groot belang dat eigenaren met kansrijke initiatieven – wonen, werken, zorg, kleinschalige bedrijvigheid – ook op financieel gebied geen onnodige en onredelijke obstakels op hun weg vinden.
Persbericht Jaar van de Boerderij 2013
Geef een reactie