Postzegels Mooi Nederland 2018
Postzegels Mooi Nederland 2018 Beeld: PostNL

Postzegelserie Mooi Nederland 2018: Stadspoorten

In 2018 besteedt PostNL met de postzegelserie ‘Mooi Nederland’ uitgebreid aandacht aan de monumentale stadspoorten die ons land rijk is. Vandaag verschijnen twee postzegelvellen met de Nobelpoort van Zierikzee, de Binnenpoort van Culemborg en een verzamelvel. Op het verzamelvel staan ook de stadspoorten van de eerder verschenen postzegels over Vianen, Bergen op Zoom en Hattem. Het ontwerp van ‘Mooi Nederland 2018’ is van de hand van beeldend kunstenaar Jan Rothuizen.

De contouren van de stadspoorten op de postzegels heeft de kunstenaar met zwarte pen getekend tegen een witte achtergrond. Op de achtergrond van elk postzegelvel staat een perspectieftekening in rood of blauw van de plattegrond van de omgeving.

Sterke betrokkenheid
Met zijn geschreven en getekende reportages maakte Rothuizen een verslag in woord en beeld van zijn wandeling door elke stad en van de gebouwen die hij zag en de mensen die hij ontmoette. “In elke stad viel mij weer op hoe nauw inwoners betrokken zijn bij hun woonplaats, hoe veel ze weten van de geschiedenis en hoe graag en mooi ze erover vertellen,” aldus de kunstenaar.

Geworteld in de samenleving
De serie ‘Mooi Nederland’ besteedt sinds 2005 aandacht aan lokale geschiedenis, culturele rijkdom en landschappelijke schoonheid. Stephan van den Eijnden, commercieel directeur Mail van PostNL: “Zo willen we laten zien dat ons bedrijf geworteld is in de Nederlandse samenleving. Stadspoorten zijn een bewijs van een verleden waarin steden zich ommuurden als verdediging. Die tijd is gelukkig voorbij. Maar overal in Nederland zijn prachtige stadspoorten bewaard gebleven. En nu staan er vijf bijzondere op een postzegel!”

Verkrijgbaarheid
Elk postzegelvel uit de serie ‘Mooi Nederland 2018’ telt vijf postzegels met de waarde-aanduiding 1, bedoeld voor post tot en met 20 gram met een bestemming binnen Nederland. Het verzamelvel is vanaf 4 juni verkrijgbaar bij het postkantoor in de Bruna-winkels en via de website. De postzegelvellen over Zierikzee en Culemborg zijn vanaf vandaag te koop in hun eigen regio en online. De postzegels zijn ook telefonisch te bestellen bij de klantenservice van Collect Club op telefoonnummer 088 – 868 99 00. De geldigheidstermijn is onbepaald.

  1. Wat jammer…een gemiste kans, ik heb zelden zo’n armoedig ontwerp gezien voor een psotzgelserie met monumentale gebouwen als onderwerp. Beste Post Nl, hier hadden jullie toch een heel ander ontwerp voor moeten kiezen !
    Wat een armoede……

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.