Op donderdag 27 maart organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het symposium Monumentale Branden, samen met Brandweer Nederland, het Instituut Fysieke Veiligheid, de Erfgoedinspectie en de Koninklijke Bibliotheek. De Rijksdienst is vanwege de enorme belangstelling uitgeweken naar een ruimere locatie: de monumentale Sint Joriskerk in Amersfoort. Circa 280 deelnemers afkomstig van onder andere de brandweer, gemeenten, musea, veiligheidsregio’s en grote monumenteigenaren, adviseurs, verzekeraars en politiemensen zullen zich die dag buigen over het brandveiliger maken van monumenten.
In de periode 2008-2013 zijn er 200 branden geweest in rijksmonumenten. De Rijksdienst registreert deze incidenten in de Database Incidenten Cultureel Erfgoed (DICE). Ook zeer recent zijn er branden geweest in rijksmonumenten, bijvoorbeeld in Staphorst, Vlissingen, Egmond aan Zee en Enkhuizen. Niet iedere brand is hetzelfde en gelukkig zijn ze ook niet allemaal even ernstig, maar het gemiddelde van 40 branden per jaar in onze rijksmonumenten laat zien dat hier aandacht voor nodig is.
Een van de drie thema’s van het symposium is brandonderzoek. Vanaf 2008 is de brandweer gestart met brandonderzoek om informatie te verzamelen over de oorzaken van brand, brandverloop, de effectiviteit van brandpreventie en brandbestrijding. Voor die tijd werd brandonderzoek alleen uitgevoerd door politie en verzekeraars. Deze partijen hebben echter heel andere doelstellingen dan de brandweer, bijvoorbeeld strafrechtelijke vervolging en schuldvraag.
Hans Nederhoff, specialist brandpreventie en brandonderzoeker van Brandweer Nederland: ‘Brandonderzoek is een onmisbaar onderwerp binnen de brandweer geworden. Door te leren van incidenten zijn wij in staat branden beter en effectiever te bestrijden en gerichter te communiceren met gebruikers en eigenaren over brandpreventieve voorzieningen.‘
Ook brandpreventie, schoorsteenbranden en het (brand-)veiliger maken van rieten daken zijn thema’s die op het programma van het symposium staan. Diverse sprekers komen aan het woord, zoals brandonderzoekers, het Rijksvastgoedbedrijf, een hoogleraar besturen van veiligheid, een rietdekker, een gemeenteambtenaar en een referent van de schoorsteenvegersbond.
Voor het volledige programma zie: veilig-erfgoed.nl
De veiligheid van erfgoed is een belangrijk onderwerp binnen de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Door incidenten en calamiteiten zoals brand, diefstal, vandalisme en wateroverlast te voorkomen of te beperken, blijft het erfgoed behouden.
Persbericht Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Geef een reactie