
Orgel Tinallinge. Foto: Omke Oudeman
Woensdag 11 september wordt gestart met de restauratie van het Doornbosch-orgel uit de kerk van Tinallinge. Het orgel wordt gerestaureerd door Orgelmakers Elbertse uit Soest. Vanaf 9.00 uur woensdagochtend zijn medewerkers van de orgelbouwer aanwezig voor de demontage van het instrument en het aansluitende vervoer naar Soest. Het orgel verkeerde al jaren in slechte staat en was onbespeelbaar geworden. Naar verwachting wordt de restauratie medio 2014 afgerond en wordt het orgel weer teruggeplaatst in de kerk van Tinallinge.
De kerk en het orgel van Tinallinge behoren tot het bezit van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). Het kerkgebouw is in 2004 gerestaureerd. Bij gebrek aan financiën kon de restauratie van het orgel helaas niet gelijktijdig plaatsvinden. “In de prachtige kerk is een niet meer naar behorend functionerend orgel een treurige dissonant. Het orgel verkeert in slechte staat. Maar wát er nog tot klinken te brengen is, belooft veel schoons” zoals orgeladviseur Theo Jellema het in zijn rapport aangaf.
Het gaat in Tinallinge om een instrument dat door de relatief onbekende orgelbouwer J. Doornbos in 1917 werd geplaatst. Door de eeuwen heen hebben er naast grote orgelmakers ook kleine orgelmakers bestaan. Die laatsten hebben geen groot en samenhangend oeuvre nagelaten. Zonder twijfel hebben de groten destijds op de kleinen neergekeken. Nu wordt er anders naar hen gekeken. De kleine orgelbouwers hebben niet alleen bijgedragen tot verlevendiging van het orgellandschap. Het is dikwijls juist door hen, doordat nieuwbouw niet in hun macht lag, dat pijpwerk uit oude orgels in latere instrumenten bewaard is gebleven. Niet alleen vertegenwoordigt dat een historisch-culturele waarde, het is ook vaak pijpwerk dat bijzonder mooi klinkt en dat door de beperkte ambitie grotendeels ongemoeid is gelaten.
In de provincie Groningen zijn in het laatste deel van de 19e eeuw tot ver in de 20e eeuw orgelbouwers van de familie Doornbos actief geweest.
Deze restauratie wordt mede mogelijk gemaakt door de bijdragen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, diverse fondsen en giften.
Geef een reactie