Resten uit Steentijd ontdekt op bouwplaats Soest

archeologie tools

Archeologen hebben aan de Staringlaan in Soest resten ontdekt uit de nieuwe Steentijd. Er zouden bij een eerste inventarisatie een haardplaats, karrensporen en pijlpunten gevonden zijn.

Deze bijzondere resten uit het neolithicum van meer dan 4000 jaar oud, zijn aangetroffen bij het verplichte onderzoek dat vooraf gaat aan bouwprojecten. Plan is om aan de Staringlaan 21 starterswoningen te bouwen, een project waaraan projectontwikkelaar Boerkoel als vanaf 2005 werkt. Hij is ook de enige die meer over de vondst vertelt, de gemeente Soest wil nog geen mededelingen doen, volgens een woordvoerster omdat omwonenden eerst geinformeerd moeten worden. Dat heeft mogelijk ook te maken met uitstel dat voor het bouwproject dreigt. Boerkoel gaat er vanuit dat het zeker een half jaar later wordt voor hij aan de slag kan met de bouw, die na de bouwvak gepland stond.

De gemeente Soest heeft voor donderdagmorgen een persbijeenkomst waarin meer wordt toegelicht over de voor het dorp opvallende vondst. Bekend is wel al dat er duizenden jaren geleden al mensen woonden op dit iets hogere gebied, vijftien meter hoog. Honderden meters verder, op de Eng, ligt een grafheuvel

Gooi en Eemlander

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)