Jeugdjournaalkijkers vinden historische vondsten interessant

Publieksbereik Archeologie Foto: Erfgoed Leiden

Herinneringen aan dodelijk saaie de geschiedenislessen blijven in menig volwassen geheugen hardnekkig vastliggen. Dat beeld lijkt inmiddels niet meer op te gaan. De vondst van een kanonskogel uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog, was voor het Jeugdjournaal aanleiding om een online poll te starten over het belang van oude vondsten uit het verleden. Na ruim een dag kan de tussenstand van de poll bijna Noord-Koreaans genoemd worden: ruim 83 procent van de deelnemers zegt “ja” op de stelling: “Vondsten uit de geschiedenis zijn interessant.” Dat deze tussenstand voor sommigen als een verassing zal komen behoeft geen verdere uitleg, maar stemt hoopvol.

Naast het beantwoorden van de poll kunnen kinderen ook een reactie achterlaten op de website van het Jeugdjournaal. Er wordt driftig gereageerd en de meeste reacties zijn positief.

Zo  zegt “*Sara*”:
“sommigen zeggen : “Ik vind geschiedenis saai” Ja en!? wil je niet weten wat je opa, oma of je groot of overgroot opa of oma heeft beleefd in die jaren dan? het is toch juist interessant om dingen te weten over je oma ofzo of iets terug kunnen vinden van hun!!?”

Ook Lindsey Fenger verbaast zich over het feit dat er überhaupt kinderen zijn die geschiedenis niet interessant vinden:
“dat kinderen dit niet interessant vinden is echt vreemd! ik zelf hou super erg van geschiedenis! ik vind school sowieso heel leuk en leerzaam!
ik vind trouwens alle vakken leuk behalve rekenen!”

Toch zijn er ook negatieve geluiden te horen. Deze beperken zich in de meeste gevallen echter tot eenregelige stellingnames. Jelmer bijvoorbeeld zegt:
“nee het is want saai”

en de anonieme “ikBenDenkIkEenBelieber” zegt:
“ik vind het dodelijk saai .”

Gelukkig zijn er ook kinderen die met een relativerende blik naar de zaken kijken:
“Ik vind het zelf niet heel interessant maar dat is je eigen mening. De een vind het wel interessant de ander niet.” aldus Sara.

Het hoge percentage van voorstanders van de stelling stemt desalniettemin hoopvol voor de toekomst. Nu maar hopen dat deze kinderen hun interesse in het verleden niet verliezen op de weg naar volwassenheid.

De Erfgoedstem

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)