SAIL & Iconen van de Industrie Cultuur deel 3: De Zaan & Sedov

De Zaan

SAIL Amsterdam en het Noordzeekanaal hebben een bijzondere band. Al sinds de eerste editie, in 1975, vaart de SAIL-in parade vanaf de Noordzee, via de sluizen over het kanaal, naar Amsterdam. Vroeger voeren de schepen via de Zuiderzee naar Amsterdam. Het kanaal is al ruim anderhalve eeuw een alternatieve route om Amsterdam te bereiken. Het heeft de ontwikkeling van Amsterdam en het gebied mogelijk gemaakt. Zo kon het gebied van het oudste industriegebied van Europa (de zaanstreek) uitgroeien tot een uniek gebied met innovatieve bedrijven en een rijke industriecultuur. Ontdek de #industriecultuur van Noord-Holland!

Lees de verhalen of download de speciale Festival Industrie Cultuur // SAIL Kaart


Route 3:

De Zaan & Sedov

Eind 16de eeuw vestigden de eerste ondernemers zich op de oevers van de Zaan. Zij werden getrokken door de ruimte, de nabijheid van grondstoffen en de goede transportmogelijkheden. Langs de Zaan verrezen honderden molens die in de loop van de 19de eeuw plaatsmaakten voor fabrieken en pakhuizen. Maar de eindproducten werden steeds vervoerd via de Zaan naar Amsterdam en verder. De rivier is nu ook geliefd bij particulieren. Zij wonen in herbestemde industriële complexen en maken pleziertochten over het water.

Tsaar Peter de Grote bezocht Zaandam en Amsterdam in 1697 en 1717. Nu komt de Sedov regelmatig naar Nederland voor SAIL evenementen. Dit grootste nog zeilende traditionele zeilschip ter wereld werd gebouwd als vrachtvaarder. Zij vervoerde duizenden kilo’s steenkool, salpeter en graan tussen Buenos Aires, Chili, Duitsland en Australië. Langzaam veranderde haar functie van vracht- naar opleidingsschip door uitbreiding van het aantal slaapplaatsen en de komst van leslokalen. Inmiddels is zij de woon- en werkplek van jonge Russische kadetten.


Ontdek de Industriële Revolutie van Noord-Holland met de HollandRoute!

HollandRoute ontsluit Nederlandse erfgoedlocaties van handel, nijverheid, techniek, industrie, waterbeheersing en infrastructuur binnen de metropoolregio Amsterdam. Om alle locaties toegankelijk te maken zijn in totaal ruim 60 wandel-, fiets- en vaarroutes uitgezet. Alle routes nemen u aan de hand van een thema mee over de HollandRoute. Start op de bewegwijzerde hoofdroute van het HollandRoute erfgoednetwerk, de bruine zeskantige borden met het HollandRoute logo wijzen u de weg: ook vanaf de snelweg!

Speciaal voor SAIL zijn 12 routes aangewezen welke u meenemen langs de industriële revolutie van Noord-Holland. Zie www.hollandroute.nl voor uitgebreide informatie. Ook zijn alle routes opgenomen in een gratis smartphone app voor iOS en Android. Kies uw bestemming en beleef de HollandRoute!

The following two tabs change content below.

Caspar Steinebach

Caspar Steinebach (Leiden, 1984) woont in Utrecht. Hij studeerde journalistiek in Zwolle en archeologie in Amsterdam. Sinds 2013 is hij redacteur archeologie bij de Erfgoedstem. Voor TGV Teksten en Presentaties in Leiden deed hij onderzoek naar de beeldvorming van Nederlandse archeologie in de media. In 2014 richtte hij, CultureRoad op, dat zich bezig houdt met culturele producties.

Laatste berichten van Caspar Steinebach (toon alles)