Sloop historische Valeriuskliniek Amsterdam begonnen

In Amsterdam is de sloop van de historische Valeriuskliniek van architect A. Ingwersen begonnen. De ontwikkelaar, De Jong Groep uit Amsterdam, wil op het terrein een modern gebouw met luxe appartementen terugbouwen. Het bestemmingsplan belet echter om te veel buiten de historische contouren te bouwen, dus het nieuwe gebouw wordt ongeveer in de zelfde vorm teruggebouwd. Voor historische details, zoals een monumentaal glas in lood raam van de Zwolse kunstenaar Matthieu Wiegman, dat het gebouw in 1938 moest bekronen, is geen plek. Naar eigen zeggen omdat het kunstwerk ‘niet transparant is, niet blij-makend en erg ziekenhuisachtig. Het nieuwe gebouw moet vooral niet meer aan het oude Psychiatrisch-ziekenhuis doen denken’.

Erfgoedvereniging Heemschut is echter een andere mening toegedaan. Zij is van mening dat het verdwijnen van het glas in lood een enorm verlies betekent voor de Nederlandse glas-in-loodkunst. Een andere locatie is, vanwege de omvang lastig. Herplaatsing behoudt het topstuk voor de stad Amsterdam en zou de appartementen juist een uniek karakter meegeven. Als latere bewoners weten wat ze missen, zullen ze waarschijnlijk met andere ogen naar hun woning kijken.

Het is onbegrijpelijk dat een vergunning is verleend zonder dat daarbij een oplossing voor het raam is meegenomen. Het raam dat inmiddels is verwijderd en zich nu in handen van de ontwikkelaar bevindt is nu vogelvrij. Heemschut zoekt naar een oplossing en heeft de gemeente Amsterdam aangeschreven.

De Valeriuskliniek bevindt zich op een historische locatie in Amsterdam. Het Valeriusplein vormt een markante entree van Plan Zuid. De kliniek werd opgericht op initiatief van de Vereeniging Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders in samenwerking met de Vrije Universiteit en opende op 3 november 1910 haar deuren. In 1938 volgde een volledige verbouwing van architect Ingwersen, die het gebouw haar huidige vorm gaf. De kliniek vertrok in 2013 naar een nieuwe locatie bij de VU.

‘Een feest van kleur!’ – Prof. Willem van der Pluym in de Telegraaf 1938

The following two tabs change content below.

Sebas Baggelaar

  1. Ik vind het onbegrijpelijk allemaal, waarom gaan wij zo onzorgvuldig met ons erfgoed om, juist het plaatsen van deze ramen zou het appartementen gebouw historische allure geven, Amsterdam bezin je toch eens !!!!! ook de valerius kliniek is een deel van je historie, waar veel mensen toch ondanks hun problemen een veilige plek hadden nu laten we ze als landlopers op straat lopen. de wet op de landloperij had nooit mogen worden afgeschaft.

  2. Onbegrijpelijk! Zowel de sloop van dit prachtige pand, ze hadden een voorbeeld moeten nemen aan het Wilhemina Gasthuis. En dan het argument voor de ramen, te ziekenhuis… zeer zwak en eeuwig zonde.

  3. Ik deel uw mening. Het is vanuit historisch en vanuit menselijk perspectief eigenlijk beledigend om te lezen dat de nieuwe ontwikkelaar de ramen als ‘niet transparant, niet blij-makend en erg ziekenhuisachtig’ ervaart, en dat de doelstelling is dat het nieuwe gebouw vooral niet meer ‘ aan het oude Psychiatrisch-ziekenhuis doen denken’. Hoe we het ook wenden of keren, de oude ziekenhuispsychiatrie is wellicht door de hedendaagse wetenschappelijk inzichten achterhaald geworden, maar verdient zeker niet zo’n beledigende houding. De oude Valeriuskliniek is met alles wat er was een historisch begrip.
    Marga van Slooten

  4. Waarom een nieuw gebouw neerzetten in de vorm van iets dat al aanwezig is.
    En dat terwijl er tegenwoordig zulke fraaie voorbeelden zijn van een nieuwe bestemming voor een oud gebouw. en dan waarschijnlijk volgend jaar een berichtje in de krant dat men spijt heeft van het afbreken.
    Alle moet wijken voor projectontwilkkelaars. Leefden we nog maar in de crisis.

  5. Wat erg dat ze dat mooie gebouw gesloopt hebben. En wat er is gebeurt met de glas in lood ramen. Zo onzorgvuldig hoe men hiermee omgaat.

  6. De Hollandse beschaving heeft nooit écht oog gehad voor Kunst en Cultuur. Laat staan het behoud ervan. Descartes kwam hier al graag om anoniem tot rust te komen, omdat de Hollanders “alleen maar bezig waren met handeldrijven en geld verdienen.” Dat is hier niet anders. Archetypen zijn erg hardnekkig. Wij zouden ons eindelijk eens moeten realiseren dat wij zélf onze eigen identiteit verkwanselen! (om het maar actueel te maken)

  7. Heel erg jammer dat de Valeriuskliniek is afgebroken. Onbegrijpelijk en schokkend dat Stadsdeel Zuid hier een vergunning voor heeft afgegeven en dat zij hebben toegestaan dat er zo onzorgvuldig is omgegaan met de glas-in-lood ramen. Heel kwalijk. Dit is niet meer terug te draaien. Het stadsdeel moet zich doodschamen.

  8. Was het nou niet mogelijk geweest de voorgevel in z’n oorspronkelijke staat te laten staan met daarin die prachtige glas-in-lood ramen? Voor iedereen de gewerkt heeft in de Valeriuskliniek een schok. Wat velen vreesden is dus toch gebeurd. Is dit de manier waarop we met cultureel erfgoed om moeten gaan? Het stadsdeel moet zich inderdaad diep schamen.

  9. Jeminee, ben een hele poos niet in die buurt geweest, kom ik daar vandaag langs, en zie ik een bouwput op de plek waar ooit de oude vertrouwde Valeriuskliniek stond, klap in mijn gezicht.
    Ik wist wel dat de kliniek was verhuisd naar elders, maar verkeerde in de veronderstelling dat de nieuwe eigenaar, de De Jong Groep dus, alleen het inwendige van het pand zou verbouwen en de buitenkant zou laten bestaan. Ik had in de verste verte niet vermoed dat Max de Jong en de zijnen de sloopkogel zouden loslaten op historische muren. Het schijnt dat men het nieuwe ontwerp “binnen de contouren” van het oude gebouw wil laten passen… hee psst…. had het gewoon laten staan, en goedkoper trouwens bovendien, of zou de economie anders in elkaar storten?
    En dan ook nog onzin beweren over het prachtige glas-in-lood raam!
    Joh, schei toch uit.

    Het is een schande en dat is het.

  10. Ook Noordersanatorium is bewaard gebleven met glas in lood ramen en andere karakteristieke elementen zoals die azuurblauwe ramen en die lichtinval. Mensen kunnen dat appartement kopen en ook Santpoort noord krijgt dezelfde bestemming en er zijn al virtuele tekeningen van gemaakt van hoe het er uit zal zien als het klaar is. Van buiten zullen ze het restaureren en van binnen opkappen. . .

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.