SlotLAB: nieuwe techniek in historische restauraties

Slot Schaesberg, Landgraaf
Model van de moderne toren die bij Slot Schaesberg zal worden gebouwd Foto: Slot Schaesberg

Bij de herbouw van het Slot Schaesberg en de boerenhoeve komen oude en nieuwe technieken samen: voor erfgoedpuristen een doodzonde, maar voor ontwikkelingsmanager René Seijben van BOEi is het juist een enorme verrijking. Het betekent een enorme impuls voor het behoud van zowel ambachtelijke vakkennis als voor de ontwikkeling van innovatieve oplossingen. “De komende jaren wordt met het project SlotLAB inzichtelijk worden welke moderne technieken we bij restauraties kunnen inzetten.”

De toepassing van moderne technieken in restauraties van eeuwenoude gebouwen krijgt bij Slot Schaesberg een compleet andere dimensie. Hoewel de basis van de herbouw wordt uitgevoerd op ambachtelijke wijze, zullen onder de noemer ‘SlotLAB’ verschillende partijen werken aan manieren om de restauratie en herbouw van het kasteel een 21e-eeuwse slag te geven.

Tekst gaat door onder de video

IBA Slotlab 3D from IBA Parkstad on Vimeo.

BOEi is verantwoordelijk voor de herbouw en restauratie van Slot Schaesberg en heeft in de vorm van ontwikkelingsmanager René Seijben een expert op het gebied van nieuwe technieken aangetrokken. “Slot Schaesberg is niet alleen een attractie waar 16e en 17e-eeuwse technieken nieuw leven wordt ingeblazen en bezoekers meegenomen worden in oude ambachten. Er is echter ook ruimte voor innovatie”, aldus Seijben. Zo wordt een 17 meter hoge toren weer opgebouwd met innovatieve 3D-print techniek. Het is een experiment dat weer zal dienen als inspiratie voor het oude Slot Schaesberg.

Op de westoever van het terrein kan het publiek kennis maken met de nieuwe techniek in een speciale innovatie-ruimte.. Seijben: “Wij willen laten zien hoe er in de huidige tijd wordt gebouwd en daarbij uitzoeken welke elementen je daarvan kunt toepassen bij grootschalige restauratie en herbouw. Een pinakel van koper kan bijvoorbeeld ook met duurzaam kunststof geprint worden, leien daken kunnen vervangen door leisteen van gerecycled materiaal en antieke bakstenen kunnen vervangen worden door duurzame stenen van biologisch afbreekbaar materiaal. Dit project is uniek in zijn soort en opent de discussie over het toepassen van moderne techniek in historische gebouwen.”