De Amstelkerk, ook door Stadsherstel gerestaureerd is waar de organisatie tegenwoordig is gevestigd.

Stadsherstel Amsterdam bestaat zestig jaar

Stadsherstel Amsterdam bestaat dit jaar zestig jaar. De organisatie koopt panden die een twijfelachtige staat verkeren op, restaureert ze en exploiteert ze vervolgens met een passende bestemming. Intussen bezit de organisatie zo’n zeshonderd panden. Het zijn niet altijd monumenten, maar we altijd beeldbepalende panden. Vanaf 30 augustus 1956 worden zo panden gerestaureerd in een gevecht tegen de verkrotting en voor levendigheid in de binnenstad. Daar waar het nodig was is een volledige herbouw ook voorgekomen. Het model bleek een voorbeeld voor andere steden, waar vele zusterorganisaties werden opgericht, zelfs in de overzeese gebieden. Lees meer over de geschiedenis van Stadsherstel Amsterdam….

De Amstelkerk, ook door Stadsherstel gerestaureerd is waar de organisatie tegenwoordig is gevestigd.
De Amstelkerk, ook door Stadsherstel gerestaureerd is waar de organisatie tegenwoordig is gevestigd.
 1. L.S.,
  Allereerst hartelijk gefeliciteerd en met complimenten!
  De laatste zin in het artikel brengt mij ertoe om u te vragen of u ook zou kunnen helpen bij het opzetten van een zuster organisatie op Saba, en of er een kans zou zijn om via de Nederlandse overheid aan middelen te komen voor dit werk. Tevergeefs ben ik aan het proberen om de plaatselijke overheid op Saba een echt monumentenbeleid vorm te laten geven. Tot nu toe tevergeefs omdat politici hier allemaal familie zijn van bijna iedere inwoner en omdat zij de financiële privé belangen stellen boven een cultuur-historisch en zelfs toeristisch eilandsbelang.
  Een aanvraag bij de RCE voor plaatsing op de Werelderfgoedlijst staat dan ook ondanks door mij aangeleverd materiaal dat zo’n aanvraag zou rechtvaardigen in de ijskast omdat er niets, maar dan ook niets beschermd is op dit eiland ondanks de de waarde van traditionele cottages, van een kerk uit 1770 en van fraaie dorpsgezichten.
  Via een “bottom-up” methode is er misschien wel iets te realiseren.
  Bij voorbaat dank voor een reactie.
  René Caderius van Veen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.