Stichting stelt ‘menukaart’ op voor duurzame monumenten

CC BY-SA
Keizersgracht, Amsterdam. Fotograaf: Paul van Galen, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

In het kielzog van de viering van ‘400 jaar Amsterdamse grachten’ presenteert Wubbo Ockels met zijn Stichting De Groene Grachten een doorbraak in het verduurzamen van eeuwenoude grachtenpanden. Met de online tool “De Groene Menukaart” is het nu voor alle (monumenten)bewoners mogelijk geworden om zélf aan de slag te gaan. De doorbraak is het resultaat van anderhalf jaar onderzoek en pilotprojecten met vele partners, waaronder de gemeente Amsterdam. Op 13 maart lanceert de voormalig astronaut samen met Marjan Minnesma en Maurits Groen deze gratis tool in het GrachtenLab van museum Het Grachtenhuis. Vanaf vrijdag 14 maart is De Groene Menukaart door iedereen gratis te gebruiken. Bekijk de menukaart hier!

“Amsterdam vierde 400 jaar grachten en ik moest denken aan de komende 400 jaar. De enige toekomst is een duurzame toekomst”, aldus Wubbo Ockels. Met die visie richtte hij in 2012 Stichting De Groene Grachten op, samen met zeven founding partners: de gemeente Amsterdam, Search BV, Liander, Philips, Stadsherstel Amsterdam, Taxand en Raedthuys. Ingenieursbureaus, architecten en aannemers sloten aan om de (kennis)puzzel compleet te maken. Gezamenlijk realiseerden zij een doorbraak, die nu met de gratis Groene Menukaart beschikbaar is voor iedereen met een historisch pand.

In het nieuwe SER Energieakkoord is veel aandacht voor energiebesparing. De menukaart werd samen met de Rijksoverheid ontwikkeld in Amsterdam, maar is overal bruikbaar. “Want”, pleit Wubbo Ockels, “als het hier op de grachten kan, dan kan het overal”. Hiermee doelt hij op de ruim 100.000 Nederlandse monumenten en 1,5 miljoen vooroorlogse woningen.

Honderdduizenden huishoudens weten niet hoe zij hun oude pand goed kunnen isoleren, dat je zelf in een windmolen kunt investeren of dat je je huis ook kunt verwarmen met warmte uit duurzame bronnen zoals de lucht, zon of water. Bezoekers krijgen vijf groene gerechten voorgeschoteld: isolatie, warmte, stroom, water en bespaartips. De Groene Menukaart geeft antwoord op belangrijke vragen zoals: wat betekenen de tientallen duurzame mogelijkheden voor het comfort, hoe groen zijn ze en hoe zit het met financiering en regelgeving? Met behulp van een ‘wensenlijstje’ kan de bezoeker in een oogopslag zien hoe hij zijn pand naar eigen eisen en wensen duurzaam kan maken.

Over De Groene Grachten
Stichting De Groene Grachten is in 2012 door Wubbo Ockels opgericht, dankzij de zeven ‘Founding partners’: de gemeente Amsterdam, Search BV, Liander, Philips, Taxand, Stadsherstel Amsterdam en de Raedthuys Groep. Bovendien sloot een zestal ‘Kennispartners’ aan: Royal HaskoningDHV, Tauw, Deerns, Waternet, Liandon en Emma architecten. Gezamenlijk hebben zij 6 grachtenpanden op de Nieuwe Prinsengracht duurzaam gerestaureerd, een windmolen voor de stad Amsterdam gereed gemaakt en een start gemaakt met de aanleg van 1 hectare natuurgebied bovenop de Amsterdamse daken. Daarnaast organiseerden ze in september de 1e editie van de Amsterdamse Solar Boat Parade, waar zo’n 8.500 bezoekers op af kwamen en waarmee zij o.a. dankzij BBC News ruim 3 miljoen mensen bereikten.

Over het GrachtenLab
In Museum Het Grachtenhuis wordt op avontuurlijke wijze het verhaal van 400 jaar grachtengordel verteld en wordt duidelijk dat de grachtengordel nog altijd zo levendig is als in het verleden. Museum Het Grachtenhuis lanceert op 13 maart 2014 het GrachtenLab: een interactief podium voor duurzaam ondernemerschap, innovatief watermanagement en creatieve stedelijke vernieuwing aan de gracht. Na al die eeuwen zijn de grachten vandaag de dag nog steeds een belangrijke inspiratiebron voor ondernemers en creatief talent. Juist dat aspect wordt met het GrachtenLab onderstreept. De Groene Menukaart lancering is de eerste van een serie evenementen van het GrachtenLab.

Bekijk hier de menukaart!

Persbericht Stichting De Groene Grachten