Succes! Blauwe Scholk Den Dungen blijft behouden

De Blauwe Scholk in Den Dungen:
De Blauwe Scholk in Den Dungen: Beeld via Google Streetview

Voormalig school de Blauwe Scholk in Den Dungen blijft staan, dat heeft het college van B en W van de gemeente Sint-Michielgestel besloten. De onderzoeken die de gemeente heeft laten uitvoeren naar de bouwtechnische en bouwhistorische waarde van het pand, geven voldoende aanleiding om het grotendeels te behouden. Of de Blauwe Scholk ook de status van een gemeentelijk monument krijgt, wordt op een later moment besloten.

Het Comité Behoud de Blauwe Scholk is verrukt met het besluit. Vorig jaar hielden ze een handtekeningenactie in het dorp. De petitie werd ruim duizend keer ondertekend. De petitie werd ondersteund door Norman Vervat van het Cuypersgenootschap. Hij memoreerde dat Den Dungen een unieke dorpskern heeft. “Met een kerk, kroeg, boerderij en school. De Blauwe Scholk verkeert nog in prima staat, heeft wel achterstallig onderhoud, maar is zeker geschikt voor een herbestemming. Dat heeft onze stichting al vele malen elders in Nederland voor elkaar gekregen.”

Ook erfgoedvereniging Heemschut zette zich in voor het behoud van de Blauwe Scholk. Eerder deden zij een aanvraag voor een gemeentelijke monumentenstatus voor het gebouw en maakten zij een mooie video over de voormalige school: