Tentoonstelling Bange jaren: De Eerste Wereldoorlog in West-Zeeuws-Vlaanderen

tt-woI-campagnebeeld-lores

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Nederland neutraal. Velen denken dat er niets gebeurd is, maar dat is een misvatting. Nederland was inderdaad neutraal, maar die neutraliteit kende een prijs. Het werden lange, bange jaren, zeker voor Zeeuws-Vlaanderen. Het gebied kreeg te maken met de komst van Nederlandse militairen, militair bestuur, honderdduizenden vluchtelingen, slachtoffers als gevolg van de dodendraad, bombardementen en zeemijnen, verbanning van bewoners, smokkel en spionage, internering van vliegtuigen, deserteurs en ontsnapte krijgsgevangenen, rantsoenering, distributie en uiteindelijk een dreigende inlijving door België.

Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de gebeurtenissen in West-Zeeuws-Vlaanderen. De opvang van honderden vluchtelingen in de Sint-Baafskerk in Aardenburg en heel wat andere plaatsen tijdens het najaar van 1914. Het bombardement op Sluis in 1917. Slachtoffers van de elektrische grensdraadversperring en de honderden smokkelaars die verbannen werden uit West-Zeeuws-Vlaanderen. Tot slot is er ook aandacht voor dominee Pattist die de anti-annexatiebeweging leidde.

Tijdens de tentoonstelling zijn op zaterdag 12 juli (14-17 uur), zaterdag 9 augustus (14-17 uur) en zaterdag 6 september (10-13 uur) verzamelmomenten voorzien in het museum. Heeft u foto’s, documenten of voorwerpen die refereren aan de Eerste Wereldoorlog in de regio, kom op die dagen langs. We noteren graag uw verhaal, foto’s en documenten kopiëren we, voorwerpen geven we eventueel een plaats in de tentoonstelling. Aan het eind krijgt u alles netjes terug.

Meer informatie is te vinden op www.deoorlogwasoveral.eu.

Persbericht Archeologisch Museum Aardenburg