Themajaar ‘Rembrandt en de Gouden Eeuw’ opent in het Mauritshuis

Saskia rembrandt
Saskia Beeld: Rembrandt van Rijn via Fries Museum

Rembrandt van Rijn is een van de meeste geliefde Nederlandse kunstenaars, een innovatieve meesterschilder. In 2019 is het 350 jaar sinds zijn dood en wordt zijn leven en nalatenschap gevierd met tentoonstellingen door heel Nederland, van Middelburg tot Leeuwarden.

In 2019 werken NBTC Holland Marketing, het Fries Museum, het Mauritshuis, Museum Het Rembrandthuis, het Rijksmuseum, Museum De Lakenhal, het Amsterdam Museum, het Joods Cultureel Kwartier, Museum Prinsenhof Delft, Het Scheepvaartmuseum, het Stadsarchief Amsterdam, samen met steden als Amsterdam, Delft, Den Haag, Dordrecht, Enkhuizen, Haarlem, Hoorn, Leiden en Middelburg onder de titel Rembrandt en de Gouden Eeuw.

Rembrandt en het Mauritshuis 31 januari – 15 september 2019

In het Rembrandtjaar toont het museum vanaf 31 januari alle 18 schilderijen die ooit als ‘Rembrandt’ zijn verworven. Hieronder zijn absolute topstukken als De anatomische les van Dr. Nicolaes TulpSaul en David  en zijn laatste Zelfportret uit 1669. Maar er zijn ook vraagtekens rondom de toeschrijving van twee portretten. En vijf schilderijen in de collectie worden tegenwoordig niet meer erkend als vervaardigd door de grote meester zelf. 18 schilderijen, 350 jaar fascinerende kunsthistorische geschiedenis www.mauritshuis.nl

De meesterlijke toets van Rembrandt

Rembrandt werd geboren in Leiden in 1606. In 1624 begon hij zijn eigen atelier, waarna hij in 1631 naar Amsterdam verhuisde. Hij onderscheidde zich door zijn variatie aan onderwerpen. Van portretten en zelfportretten, tot landschappen, allegorieën, bijbels en mythologische thema’s.

Navigeer door de Nederlandse Gouden Eeuw en ontdek een zeevarende natie

Dankzij de bloeiende handel in Europa en daarbuiten was de Nederlandse republiek een macht om rekening mee te houden. Het was immers in deze periode dat nieuwe stromingen in de schilderkunst zich ontwikkelden en grote technologische ontdekkingen werden gedaan. Het is geen verrassing dat verschillende exposities deze ontwikkelingen uit Gouden Eeuw tonen.