Toekomst van de molen in gevaar?

By Willemjans via Wikimedia Commons

De molen is reeds eeuwenlang een handelsmerk van het Nederlandse landschap. Of dat de komende eeuwen zal blijven is nog maar de vraag. Het aantal vrijwilligers dat de molens beschermt en laat draaien zal naar verwachting de komende jaren teruglopen. Alle reden voor Vereniging De Hollandsche Molen en het Gilde van Vrijwillige Molenaars om de molensector toekomstbestendig te maken met het project “Draai mee met de molen” dat door het Fonds voor Cultuurparticipatie wordt ondersteund.

Het is één van de acht recentelijk gehonoreerde projecten in het programma Erfgoedparticipatie waarbij de overdracht van kennis en techniek, maar vooral ook de passie voor het ambacht centraal staat. Zo ontwikkelt het Zeeuws Museum in het project ‘Handwerk’ werkplaatsen bij regionale musea en legt daarmee een nieuwe, inspirerende verbinding tussen de collectie en expertise van de musea, en de traditionele Zeeuwse ambachten. Dat ambachten weer helemaal van deze tijd zijn laat Museum Rotterdam vanaf oktober 2014 zien in de tentoonstelling ‘Echte Rotterdammers – wat maken we nou?’. Hierbij kan de bezoeker onder begeleiding van Rotterdamse makers zelf traditionele en hedendaagse maakprocessen ervaren aan de hand van diverse materialen. Ook in Gelderland combineert men nieuwe en oude technieken door jongeren Midwinterhoorns te laten bouwen met behulp van QR- en Layartechniek.

Bovenstaande projecten ontvangen subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie binnen het programma Erfgoedparticipatie dat deel uitmaakt van de Regeling Versterking Actieve Cultuurparticipatie. De overige gehonoreerde projecten zijn: Levend houden van historische klederdracht in Spakenburg door de Stichting tot behoud van Historische Klederdracht in Spakenburg; Suikerbakken verdient een nieuwe toekomst door Stichting Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij; Erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland van Stichting Gelders Erfgoed en Handen aan de gelegde heg door Stichting Landschapsbeheer Gelderland.

Voor de eerstvolgende subsidieronde Erfgoedparticipatie is het mogelijk om tot 15 september 13.00 uur aanvragen in te dienen voor voorbeeldprojecten (tussen de € 5.000 en € 24.999). Meer informatie over de regeling en over deze en andere gehonoreerde projecten vindt u op www.cultuurparticipatie.nl.

Persbericht Fonds voor Cultuurparticipatie