Torenuurwerk Loevestein laat weer van zich horen

Twee ambachtelijk uurwerkmakers, die bij een bezoek aan Museum Slot Loevestein constateerden dat het torenuurwerk defect was, hebben vrijwillig de reparatie ter hand genomen.

In het Algemeen Rijks Archief in Den Haag bevindt zich een rekening van de rentmeester van het Land van Arkel uit 1592. Hierin staat dat er aan Slot Loevestein een ‘urewerck gelevert’ is door ‘Joris Clauwert, smit woonende tot Asperen’. Het torenuurwerk stond oorspronkelijk in het poortgebouw van Slot Loevestein.

De heer Robert Schilten heeft het torenuurwerk van de NH-kerk in het Gelderse dorpje Hemmen gerestaureerd. Dit uurwerk lijkt als twee druppels water op dat van Slot Loevestein. Een zeldzame vondst die helpt bij het historisch onderzoek, bijvoorbeeld naar de maker van destijds. Het torenuurwerk van het Slot is in vergelijking een stuk kleiner. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de beschikbare ruimte in het poortgebouw. Ook heeft het maar één wijzerplaat gehad waardoor er geen krachtig uurwerk nodig was.

Het torenuurwerk is populair tijdens de rondleidingen, omdat de rondleiders het dan werkend kunnen laten zien. Dit betekent onvermijdelijk dat er wel eens wat verslijt en na ruim vierhonderd jaar ontstonden er zwakke plekken. Uiteindelijk braken twee onderdelen af, het palrad van de windvleugel en een tand van het stoprad.

De uurwerkmakers Schilten en Bolwerk konden dit natuurlijk niet zo laten. Ze besloten ieder een onderdeel te repareren, zodat het torenuurwerk weer authentiek functioneel is. Het erfgoedverhaal van technisch vernuft kan nu aan de bezoekers verteld worden.

Persbericht Bolwerk Uurwerktechniek & Restauratie