Deze site is 'Under Construction', nog even geduld

Tv serie Blik achter de schermen bij eeuwenoude monumenten

Van culinaire hotspot tot chique stadspaleis

Naar aanleiding van de Open Monumentendag op 8 en 9 september start op 4 september bij Nederland 2 de serie Markante Monumenten. Kijkers krijgen bij Markante Monumenten een kijkje achter de schermen als bewoners en betrokkenen persoonlijke verhalen vertellen over ‘hun’ monument.

In de vierdelige serie wordt de kijker aan de hand van een fietsroute meegenomen langs bekende en minder bekende monumenten. Per aflevering staat er één provincie centraal. De kijker kan de route tijdens de Open Monumentendag zelf per fiets afleggen. De serie wordt op 4, 5, 6 en 7 september om 16.30 uur uitgezonden bij de NTR op Nederland 2.

Het programma neemt de kijker mee in de geschiedenis van verschillende bekende en minder bekende monumenten. Zo wordt er een bezoek gebracht aan culinaire hotspot de Winkel van Sinkel in Utrecht, wordt er een duik genomen in de bibliotheek van Artis en kan de geboorteplek van grafisch kunstenaar M.C. Escher worden bewonderd in het chique stadspaleis Princessehof in Leeuwarden.

Aflevering 1, Utrecht
In aflevering 1 reizen we af naar de provincie Utrecht. In hartje stad leidt eigenaresse Maryse François ons rond in de culinaire en culturele hotspot van Utrecht, de Winkel van Sinkel. Dat niets is wat het lijkt zien we in Huize Hoevelaken, een monument dat de sfeer ademt van een 17e eeuws kasteel. Ook brengen we een bezoek aan de Hollandse Waterlinie als bewoner Anne Holvast ons meeneemt in de geschiedenis van zijn woonplaats BlauwkKapel.

Aflevering 2, Gelderland
In aflevering 2 reizen we af naar de provincie Gelderland, waar we aan de oever van de Rijn een oude steenfabriek bezoeken. In modestad Arnhem nemen we een kijkje onder de grond in de eeuwenoude kelders. Bewoners van de stad vonden tijdens de gevechten in de Tweede Wereldoorlog hier hun toevlucht. Tot slot wandelen we door de prachtige tuinen van Kasteel Rosendael, waar we onze ogen de kost geven aan de prachtige schelpengalerij en het rijkelijk versierde theehuis.

Aflevering 3, Noord-Holland
In aflevering 3 reizen we af naar de provincie Noord-Holland. We starten in Artis waar we niet de dierentuin, maar de schitterende bibliotheek bezoeken. Met conservator Hans Mulder duiken we in de eeuwenoude werken van verschillende natuuronderzoekers. Met de boot varen we door naar het IJmeer, waar het 19e eeuwse Fort Pampus ligt. Terug in Amsterdam brengen we een bezoek aan een van de mooiste werken van architect Berlage, het oude bondsgebouw van de eerste vakbond in Nederland.

Aflevering 4, Friesland
In aflevering 4 reizen we af naar de provincie Friesland. In Leeuwarden beklimmen we de trots van de Friezen, de toren van Oldehove welke door pech en improvisatie net zo scheef is als de toren van Pisa. In Jelsem staat de 15e eeuwse Dekemastate, waar de tijd is stil blijven staan in de jaren ’30. Terug in Leeuwarden nemen we een kijkje in de Princessehof, een chique 17e eeuws stadspaleis dat sinds 1912 dienst doet als keramiekmuseum. Bijzonder is dat grafisch kunstenaar M.C. Escher geboren is in dit paleis.

Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, waarbij duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek. De Open Monumentendag is in 26 jaar uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen van Nederland. Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days.